IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шарл Мишел: Западът не може до безкрай да протяга „маслинена клонка“ на Русия

Украйна не трябва да моли за оръжие, за да защити европейската сигурност срещу една от най-големите военни сили в света, посочи от своя страна Володимир Зеленски

15:00 | 20.02.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Западът не може до безкрай да протяга „маслинена клонка“, докато Русия повишава напрежението по украинската граница, заяви в неделя председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Франс прес.

„Големият въпрос остава: иска ли Кремъл диалог?“, запита Мишел по време на конференцията по сигурността в Мюнхен. „Не можем вечно да подаваме маслинена клонка, докато Русия прави ракетни тестове и продължава да трупа войски“ по украинската граница, добави той. 

Изявленията на Кремъл „преди няколко дни даваха малък лъч надежда, но действията му добиват формата на продължаващо военно засилване с тежки инциденти в Донбас“, Източна Украйна, където през последните дни зачестиха въоръжените сблъсъци, отбеляза европейският висш служител.

Той повтори, че Западът е решен да отговори на всяка агресия срещу украинската територия с пакет от санкции срещу Русия.

Русия „се надяваше да всее разцепление, да отслаби нашия съюз, да ни раздели, а всъщност те направиха точно обратното“, заяви Шарл Мишел и увери, че единството на американците и европейците е било „циментирано“, съобщава БТА.

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви от Мюнхен, че САЩ и Европа са позволили инфраструктурата за сигурност на континента да рухне. Той отбеляза, че руският президент Владимир Путин е използвал същата платформа - конференция по сигурността от 2007 г. - за да произнесе реч, в която открито оспорва реда след Студената война.

Докато Русия продължава да отрича каквито и да било планове за нахлуване в Украйна, Зеленски се опита да представи страната си като държаща фронтовата линия на сигурност за европейския Запад, информира Bloomberg.

Според Зеленски Украйна не трябва да моли за оръжие, за да защити европейската сигурност срещу една от най-големите военни сили в света. „Това не са благородни жестове, за които Украйна трябва да се поклони ниско“, каза той. „Това е вашият принос към европейската и световната сигурност.

Зеленски каза още, че е благодарен за дипломатическата, финансова и военна помощ, която западните съюзници на Украйна предлагат, откакто Русия превзе Крим и подклажда въоръжен бунт в Източна Украйна. САЩ споделят, че са доставили военна помощ на стойност 2,7 млрд. долара от 2014 г. насам, включително модерни противотанкови оръжия. През последните месеци други съюзници на Вашингтон в НАТО изпратиха противовъздушни ракети и специализирани противотанкови ракети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Стоене, ЕС няма гръбнак а, знайно е, безгръбначните единствено пълзят и се огъват. Накъде си тръгнал толкова объркан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
petrg5s
преди 2 години
И кажи какво е свършила енергийна тояга до сега куха **** руска лейко ? Освен,че обедини целия свят срещу тях ,и тези който стояха извън НАто да искат да влезнат и още повече ще им подадат ку*а на руснаците сега ? И руския масовик да плаща +50% повече в магазина.Едно от инфлацията от тази енергиина тояга,едно от обезценяването на руската рубла.....И това е още преди Света да им удари икономическата тояга и тотално да ги довърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
petrg5s
преди 2 години
*** си като всеки руски ***,хем че и ти плащаш тези цени.Ми че тези високи цени на енергията УДРЯТ 10 пъти повече руския масовик ве Шаро глупав ,не европейския ! Пък и енергия има колкото си искаш по целия свят,не е само Русия.Отделно ЕУ минава постепенно на възобновяеми източници и до 10г няма да им купуват нищо на бляда.Тогава какво ще ядат,като 1/3 от бюджета им зависи от това? Арабите ,че са *** си дизертификацираха икономиката,докато бляда спре ли им крана и умират ВЕДНАГА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Админите, защо допускате изказвания като това на Стоенчик, който крещи тука за заличаването на цели народи? Това е език на омразата и е наказуемо !!! Целият ви сайт може да бъде санкциониран заради тоя лудия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Енергийната тояга върши работа винаги, за разлика от пропагандната, която върши само побъркване на *** ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 11
petrg5s
преди 2 години
След клонката следва икономическата тояга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Стуенчоуу, то и комунизма ЩЕше да идва, но не дойде! Щял ЕС, ама кога Германия изрита американският окупационен корпус..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
да, точно! После ще сеем жито в украйна, щото ще бъде превърната в една голяма плодородна нива. хахах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 2 години
Рано или късно всички(с изключение на троляците) ще ме чуете и разберете - русия трябва да бъде заличена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 2 години
Украйна има право на ядрено оръжия, трябва да го създаде и да го използва срешу москва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още