IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата търговия с дълг изтрива над 7% от стойността на акциите на Barclays

Печалбата на банката преди лихви и данъци възлиза на 2,4 млрд. паунда спрямо 913 млн. паунда преди година

18:00 | 30.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на британския кредитор Barclays Plc. поевтиняват с най-много от всички публични банки в Европа, след като прогнозата на компанията за приходите от търговията с дългове и разходите ѝ разочароваха инвеститорите, съобщава Bloomberg. 

Приходите на Barclays от търговия с инструменти с фиксиран доход, валута и суровини спаднат с 35% през първото тримесечие, докато американските съперници на банката отчитат двуцифрен ръст за същия период.

Приходите на кредитора от корпоративното и инвестиционно банкиране достигат 3,6 млрд. паунда. Печалбата му преди лихви и данъци възлиза на 2,4 млрд. паунда спрямо 913 млн. паунда преди година.

Barclays пропуска целта си относно ключовия коефициент на капиталова адекватност на основния капитал, като предупреди, че разходите ще се покачат през тази година над нивата от 2020 г.

„Старият проблем с разточителството при разходите на Barclays очевидно се е върнал“, коментира резултатите Едуард Фърт, анализатор от Keefe, Bruyette & Woods.

Въпреки че банката отчита 65-процентен скок при приходите от такси от търговия с акции и инвестиционно банкиране, спадът при търговията с дългове означава, че при приходите на корпорациите и инвестиционните банки липсва растеж.

Barclays Barclays

"Смесен резултат", изтъква главният изпълнителен директор на Barclays Джес Стейли, коментирайки представянето на инвестиционната банка в интервю за Bloomberg. „Относно нашия бизнес за търговия с инструменти с фиксирана доходност изоставаме спрямо силното първо тримесечие от миналата година“, добавя той.

Според Стейли увеличението на разходите през въпросното първо тримесечие е свързано с компенсацията за персонала заради представянето му.

Банката извършва преглед и на имотите, докато голяма част от служителите ѝ продължават да работят от вкъщи, изтъква финансовият директор на дружеството Тушар Морзария.

От банката предупреждават, че „насрещните ветрове“ остават по отношение на бизнеса ѝ във Великобритания, където приходите се свиват с 8 на сто през първото тримесечие. Въпреки че броят на заразените с коронавирус в страната достига най-ниските си стойности от месеци насам, служителите на кредитора изразяват опасения, че новите щамове на заразата ще застрашат допълнително връщането към нормалния начин на живот.

Акциите на британската банка поевтиняват със 7,5% в следобедните часове на редовната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още