IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачката на пилотите изтри над една трета от пътникопотока на SAS

Професионалните съюзи са се съгласили да приемат колективно трудово споразумение

12:47 | 06.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Стачките на служителите на SAS изтриха 32% от пътникопотока на авиокомпанията през юли, съобщи Bloomberg.

Общият брой на пътниците е спаднал до 1,3 млн. през юли, докато месец по-рано той се е равнявал на 1,9 млн. души, съобщи базираният в Стокхолм авиооператор.

sas sas

През седмия месец на годината капацитетът е намалял с 23%, след като 15-дневната стачка сред 1000 пилоти отмени 3700 полета и засегна 380 хил. пътуващи.

Проблемът около заплащането, който се разгорещи в най-заетите за SAS месеци, коства на компанията 12,8 млн. щатски долара.

В събота обаче стана ясно, че шведските, датските и норвежките професионални съюзи на пилотите няма да продължат със стачката си, тъй като са се съгласили да приемат колективно трудово споразумение, пише Ройтерс.

В Дания 93% от членовете на пилотния съюз са подкрепили предложението, докато съюзите в Норвегия и Швеция също са одобрили идеята с мнозинство макар и да не е ясно с колко точно.

Сделката предвижда по-ниски работни заплати и по-дълги работни часове, но и ангажимент на SAS да наеме отново пилотите, освободени по време на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още