IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете от инфлацията помрачиха частично настроенията на борсите в Европа

Книжата на базираната в Нидерландия BE Semiconductor поскъпнаха с 9%, с което компанията оглави Stoxx 600

19:43 | 13.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските борсови индекси приключиха редовната търговия без единна посока, докато глобалните пазари реагират на исторически високите инфлационни нива в САЩ, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,03 на сто до 486,05 пункта.

Френският измерител CAC записа спад от 0,5% до 7201,14 пункта.

Британският индекс FTSE напредна с 0,16% до 7563,85 пункта.

Германският показател DAX отчете ръст от 0,13 на сто до 16 031,59 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на настроенията сред бизнеса в еврозоната. Сред компаниите в страните от валутния съюз има нарастващи опасения, че достъпът до банкови заеми може да се свие, ако цената на финансиране бъде повишена, става ясно от Икономическия бюлетин на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикуван в четвъртък. От документа се разбира, че от избухването на пандемията насам опасенията за достъпа до банкови заеми сред компаниите в страните с единна валута са нараснали. „Значението на компонента, свързан с промените в лихвените равнища и други цени на финансирането, в прогнозирането на бъдещия достъп до банкови заеми е нараснало най-много от избухването на пандемията“, пишат експертите в бюлетина.

Във фокуса на пазарите попаднаха и коментарите на заместник-председателят на ЕЦБ Луис де Гиндос, който заяви, че ускоряващата се инфлация в еврозоната няма да е толкова преходна, колкото първоначално се очакваше. „Инфлацията няма да е толкова краткотрайна, колкото се прогнозираше само преди няколко месеца“, заяви банкерът по време на събитие на UBS. "Причините [за това] са много прости. Първо, проблемите с доставките са още тук и са по-устойчиви, отколкото ние и много други очаквахме в миналото. Цените в енергията ще продължат да са доста високи“, каза Де Гиндос.

европейски европейски

По отношение на индивидуалните акции книжата на базираната в Нидерландия BE Semiconductor поскъпнаха с 9%, с което компанията оглави Stoxx 600.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се озова британската компания Countryside Properties, чиито книжа поевтиняха с повече от 21%, след като обяви, че нейният главен изпълнителен директор ще се оттегли и разкри, че търговията през първото тримесечие на новата фискална година е под очакванията на борда.

Глобалните пазари отразяват последните данни за инфлацията в САЩ, които бяха публикувани в сряда. Индексът на потребителските цени е нараснал със 7% на годишна база през декември, сочат данните на министерството на труда, цитирани от CNBC. Темпът на ускоряване на инфлацията е най-бързият от юни 1982 г. насам, доближавайки 40-годишен връх. Увеличението на месечна база е в размер на 0,5%.

Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха инфлацията да се забърза до 7% на годишна база и до 0,4% спрямо ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още