IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тиери Бретон: ЕС ще трябва да инвестира 550 млрд. евро в АЕЦ

В ЕС има разногласия дали ядрената енергия е зелена

10:40 | 09.01.22 г. 17
<p>
	<em>Атомната електроцентрала Nogent, управлявана от Electricite de France SA (EDF), в Ножан-сюр-Сен, Франция. Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg</em></p>

Атомната електроцентрала Nogent, управлявана от Electricite de France SA (EDF), в Ножан-сюр-Сен, Франция. Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) ще трябва да инвестира 500 млрд. евро в атомни електроцентрали от ново поколение от сега до 2050 г., каза заяви комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон пред вестник „Журнал дьо диманш”.

„Само съществуващите ядрени централи ще се нуждаят от 50 млрд. евро инвестиции до 2030 г. А тези от ново поколение ще се нуждаят от 500 милиарда“, каза той, цитиран от АФП. 

Бретон също така твърди, че планът на ЕС за категоризирането на ядрената енергия и природния газ като „зелени“ източници за инвестиции е жизненоважна стъпка към привличането на този капитал.

ЕС се консултира с държавите-членки по тази стъпка, но има вътрешни разногласия дали тези източници на енергия да се квалифицират като трайни опции. Франция оглави тенденцията за признаването на ядрената енергия като „зелена”, въпреки силната съпротива от Австрия и скептицизма на Германия, която е в процес на затваряне на всички свои атомни централи.

Европейската комисия "смята, че природният газ и ядрената енергия играят роля като средство за улесняване на прехода към бъдеще, базирано предимно на възобновяеми източници".

В момента ядрената енергия осигурява 26% от енергетиката на общността, но Бретон изчисли, че до 2050 г. делът й ще бъде намалено до около 15%. Предложението на ЕС също посочва, че за ядрената енергетика трябва да се въведат подходящи мерки за управление и съхранение на радиоактивни отпадъци, съобщи БГНЕС.

В предложението се призовава изграждането на нови АЕЦ да стане с разрешителни, дадени преди 2045 г., докато работата за разширяване на функционирането на съществуващите централи ще трябва да бъде разрешена преди 2040 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 2 години
Много искали да имат собствена разработка на ядрен реактор . За това било това голямото натискане за създаването на РБКМ и за съжаление опитът им завърши трагично . Но и не трябва да са отрича факта че в момента имат единственият търговски реактор на бързи неутрони с охлаждане от натрии в Белоярската АЕЦ . И най-голям голям опит с тоя тип реактори за който се твърди, че са бъдещето на атомната енергетика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Вярно, че малко позасилвам нещата, но да сложиш графитни пръти в ядрен реактор, след като си наясно че над определена температора гърмят по-добре от динамит, не мога да проумея. Затова Чернобил облъчи половината територия на земята. Тези във Фокушима, въпреки че ги заля водата и изключиха помпите за охлаждане, само се стопиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 2 години
Е не е коректно - всички блокове който работят в ЕС и са произведени от руснаците си работят без големи проблеми . Факт че всичките са дълбоко модернизирани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 2 години
Анти ядреното лоби е доста по силно - Германия, Австрия, Гърция, Италия, Испания, Португалия , а срещу тях са Франция и общо взето страните от източна Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
росатом използва неквалифициран и нископлатен персонал. Сигурността е последна грижа на компанията и затова проектите и тяхното изпълнение са сравнително евтини. Какво точно очаквате от проектанти и заварчици с 1000 евро заплата, както е на Аккую? Единствената европейска страна в която ги допусна личният приятел на путин е орбан в унгария(Пакш). Но фактически тя не се строи, защото осма година не е направено почти нищо. Турция трудно може да се нарече европейска държава. Така, ако ви се играе атомна руска рулетка, наемете росатом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 2 години
Причините за затварянето на ВВЕР-440 са политически , а фактите който си изложил са верни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Преди доста години бяха поканили някакъв на ръководен пост от АЕЦ и го питаха защо са ги затворили, той каза, че не е заради вида на реакторите, а заради липсата на автоматични защити. Та той беше убеден, че персоналът е достатъчно грамотен, за да може да се справи и без тия защити, но от ЕС не били. В тоя ред на мисли - не е до вида на реакторите. Аз лично съм за ядрената енергетика и според мен нямаме нужда от нов аец, но можем да си направим нов блок, за бъдеще (future-proof). Според мен сега натискат германците и австрийците, докато от другата страна е Франция. В същия момент обаче Германия още има централни на въглища (при това най-мизерния сорт) и трови околните държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Между другото, условието за затваряне на малките реактори бе поставено от Гърция и Австрия. Ако не бе договорено, нямаше да има преговори за влизане в ЕС. Нещо като Македония в момента, която спираме защото не можем да разделим един "обикновен курварин", като Гоце Делчев. А че ползите от влизането са много по-големи от щетите които понесохме, разбира всеки непредубеден и неплатен читател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 2 години
Фалира ли - едва ли . По скоро ги се занимават само с поддръжка поради простичкият факт , че западните правителства спряха да инвестират в технологията след Чернобил . А наясно ли си че прословутият ВВЕР е патент на Уестингхаус ? И че единственият руски търговски реактор е злополучният РБКМ от Чернобил ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Вчера постнах съобщението за въвеждането вексплоатация на малък модулен ректор в Китай. Технологията е четвърто поколение и даже китайците изпревариха прехваленият росатом(Вова, вятър те вее на бял кон качен) с цяла обиколка: "В новом реакторе в качестве охлаждающей среды применяется не вода, а гелий. Нужно понимать, что физический предел нагревания воды в активной зоне не превышает пятисот градусов Цельсия, использование же гелия повышает температурный потолок до восьмисот градусов, то есть налицо как минимум полуторное повышение мощности. Новый температурный коридор потребует разработки, практической обкатки и массового внедрения турбин нового типа с более высокими характеристиками прочности, но одновременно с повышенным коэффициентом полезного действия. То есть прорыв в одном направлении по цепочке тянет за собой целые секторы наукоемкой промышленности."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още