IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция иска банките да преквалифицират дълг за 8,1 млрд. долара в необслужван

Преквалифицирането на заемите – повечето от които към строителни и енергийни фирми, ще доведе съотношението на необслужван дълг в индустрията до 6,3%

18:38 | 18.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Турция направи най-смелата си стъпка досега в опитите си да разчисти нарастващия обем от лош дълг на банките.

Агенцията за банково регулиране и надзор за първи път е наредила на кредиторите в страната да преквалифицират дълг в размер на 46 млрд. лири (8,1 млрд. долара) в необслужван до края на годината. Банките също така ще трябва да заделят достатъчно средства за неговото покриване, се посочва в съобщение на държавния орган, цитирано от Bloomberg.

Преквалифицирането на заемите – повечето от които към строителни и енергийни фирми, ще доведе съотношението на необслужван дълг в индустрията до 6,3%. Това е малко над прогнозите на агенцията от декември за 6%. Също така се намалява и коефициента на капиталова адекватност на банките до 17,7% от 18,2%, съобщи регулаторът.

И макар това да рискува да доведе до отслабване на печалбата тази година, то колкото по-бързо банките отписват лошия си дълг, толкова по-бързо ще могат да ускорят кредитирането.

„Въпреки че това ще е форсмажорен ход, смятаме го за положително, тъй като ще е голяма стъпка към изчистване на балансите без нужда от свеж капитал“, посочва банковият анализатор Бюлент Сенгьонюл.

Минути преди 15 ч. основният индекс на турската фондова борса отбелязва повишение от 0,1%. Банковият сектор BIST Banks Index отбелязва на свой ред спад от над половин процент.

От агенцията за банково регулиране и надзор посочват още, че редовно съветват банките за това как да подсилват капитала си, като според данни на регулатора кредиторите са увеличили капиталовата ис основа с 49 млрд. лири само през последната година. Банковият сектор „запазва своята здрава и силна структура“, допълват от регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още