IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск: Все още е възможен провал на преговорите между ЕС и Великобритания

Миграционната криза в ЕС ще остане неразрешена, докато едни искат да се възползват, а други търсят изход, добави председателят на Европейския съвет

12:43 | 18.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди днес, че все още е възможен провал на преговорите за оттеглянето на Великобритания. 

Ако всеки поеме своята отговорност, можем да избегнем катастрофа, коментира той. Туск изразява готовност през ноември да бъде свикано извънредно заседание на Европейския съвет по повод преговорите с Лондон. Той отбелязва, че е в общ интерес да бъдат ограничени щетите от решението на мнозинството британци за оттеглянето на тяхната страна от ЕС.

Туск обсъжда темата в писмо до държавните и правителствените ръководители в ЕС по повод срещата им утре и вдругиден в Залцбург. Той отбелязва, че се очаква на тази среща британският премиер Тереза Мей да говори за случая с отравянето на разузнавача Сергей Скрипал в Солсбъри.

Председателят на Европейския съвет съобщава, че на двудневната среща ще бъдат обсъждани въпросите с миграцията и сигурността. Туск предлага в началото на следващата година да бъде свикана среща ЕС-Африка и дава за пример задълбочаването на сътрудничеството с Египет като средство за борба с незаконната миграция към Европа.

Туск уточнява, че заради усилията на властите в Кайро днес към ЕС не пътуват незаконни мигранти, преминали през Египет, докато през 2016 г. броят им е бил 13 хиляди.

Това лято между държавите в ЕС отново възникна напрежение по повод миграцията, но само общият подход на страните и институциите може да доведе до край на кризата, заявява Туск. Кризата ще остане неразрешена, докато едни искат да се възползват, а други търсят изход, добавя той. Туск отбелязва, че днес мащабът на незаконната миграция към ЕС се е върнал до равнищата отпреди кризата.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още