IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на злато подхрани турския търговски дефицит през септември

Вносът на благородни метали, включително на злато, е нараснал с цели 221% до над 3,5 млрд. долара

20:00 | 02.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Търговският дисбаланс на Турция продължава да се влошава и през септември, като евтините кредити и търсенето на спасение от инфлацията на инвеститорите на дребно увеличиха още жаждата за злато. 

Търговският дефицит на страната нарасна близо три пъти до 4,88 млрд. долара през септември от 1,67 млрд. долара година по-рано, показват предварителни данни, публикувани в петък. Недостигът в периода от януари до септември е в размер на 37,8 млрд. долара, което е 80-процентен ръст спрямо 2019 г., съобщава Bloomberg. 

Домакинствата и бизнеса започнаха още по-усилено да трупат злато и чуждестранна валута през лятото – популярна стратегия сред турците, които искат да запазят стойността на активите си във времена на висока инфлация и волатилност. Но интересът към златото рискува още повече да влоши текущата сметка на Турция и може допълнително да ускори силите, които дестабилизират лирата, която загуби повече от една пета от стойността си спрямо долара от началото на годината.

Вносът в Турция се е увеличил до 20,9 млрд. долара през септември от 16,9 млрд. долара година по-рано. Износът на свой ред расте с 4,84% до 16 млрд. долара за същия период.

Вносът на благородни метали, включително злато, е нараснал с цели 221% до над 3,5 млрд. долара. При износа са осъществени продажби на моторни превозни средства за 2,2 млрд. долара, което продължава да е гръбнакът на турските доставки за европейските пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още