IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Париж започва процесът срещу обвинените за атентатите от 2015 г.

Процесът ще продължи 9 месеца, като присъдите се очакват в края на май 2022 г.

09:11 | 08.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

В Париж днес започва процесът срещу 20 души, обвинени за ролята им в атентатите от 13 ноември 2015 г. във френската столица, за които отговорност пое "Ислямска държава" и които отнеха живота на 130 души и раниха стотици, предаде Асошиейтед прес. Съдебните заседания започват в огромна, специално предназначена съдебна зала.

Извършителите на атаките бяха деветима. В рамките на няколко часа вечерта на 13 ноември те атакуваха района на националния стадион в предградието Сен Дени, концертната зала Батаклан, ресторанти и кафенета. От извършителите оцеля само един - Салах Абдеслам. Той е сред подсъдимите, предаде БТА.

Това бяха най-кървавите терористични актове във Франция след Втората световна война. "Ислямска държава" е отговорна и за атаките в Брюксел, извършени няколко месеца по-късно и отнели живота на 32 души.

Днес в съдебната зала от 20-те обвиняеми ще присъстват само 14. Шестима са съдени задочно, от които петима се смятат за мъртви, а шестият е в неизвестност. Повечето от подсъдимите може да получат доживотни присъди, ако бъдат признати за виновни за съучастие в нападенията.

Само Салах Абдеслам е обвинен в убийство. След нападенията в Париж той изостави колата си с незадействан пояс с експлозиви вътре и избяга в родния си град Брюксел, където беше заловен.

Процесът е най-големият в историята на Франция. След тъжителите има близо 1 800 жертви на атаката, в това число оцелели и семействата на убитите. Те и обвиняемите са представлявани от 330 адвокати. Заради това се наложи изграждането на специална модерна съдебна зала. Тя бе построена в датиращата от 13-и век съдебна палата на Париж, където са били съдени Мария-Антоанета и Емил Зола. Новата съдебна зала може да събере до 550 души, в нея има също така огромни екрани и 12 камери. За първи път за жертвите на нападенията ще има сигурна аудиовръзка, за да слушат съдебните заседания от дома си, ако поискат. Стримийнгът ще е обаче с 30-минутно закъснение от първоначалния час.

Процесът би трябвало да продължи девет месеца. Настоящия месец ще бъде посветен на представяне на доказателствата, събрани от полицията и патолозите. През октомври ще говорят жертвите. От ноември до декември ще свидетелстват длъжностни лица, като например бившият президент Франсоа Оланд, както и роднини на нападателите. От януари до март 2022 г. ще бъдат разпитвани обвиняемите. Абдеслам ще бъде разпитван на няколко пъти. В началото на април експертите ще представят психологическа оценка на обвиняемите. Заключителните аргументи ще бъдат представени през май, като в края на същия месец се очаква присъдата.

Мерките за сигурност около съдебната палата по време на съдебните заседания включват отцепване на околните улици дори за пешеходен трафик и за паркиране. Съдебната палата се намира на остров в р. Сена. Трафикът и паркирането покрай бреговете на реката също ще бъде блокиран по време на заседанията. Ще има различни места за влизане на различните страни по делото. Те ще бъдат претърсвани на много пропускателни пунктове в самата сграда. Съдебните заседания ще започват всеки ден в 12,30 ч.

Нито едно от заседанията няма да бъде излъчвано по телевизията, но те ще бъдат записвани с архивна цел. Записите няма да са достъпни за широката общественост. Видеозаписите са незаконни във френските съдилища и са били разрешавани само при няколко случая с историческа значимост. В миналото са били записвани процеси срещу нацистки представители, срещу руандийски представители, замесени в геноцида в Руанда, и срещу фигури, свързани с диктатурата на Пиночет в Чили.

Последно записи е имало миналата година по време на процеса срещу атентатите от януари 2015 г. в Париж срещу редакцията на "Шарли ебдо" и еврейски супермаркет в Париж. Настоящото дело ще е 13-то, което ще се записва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още