IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания пенсионира въглищата

Данни на End Coal показват, че страната е затворила почти 30 гигавата въглищни централи в последните 20 години

20:45 | 28.12.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В последните 20 години Европа бавно се разделя с въглищата, показват данните на End Coal. Според тях в периода 2000 - 2020 година в света са затворени 361 гигавата въглищни мощности, от които само 4,5 гигавата предсрочно. В същия период новите въглищни мощности са 1,36 теравата, от които 1,1 теравата са в Индия и Китай. Закритите мощности в тези две страни са 102 гигавата.

В Европа най-съществен е отказът от въглища във Великобритания - 29,5 гигавата и няма нито една новооткрита мощност. Всички централи са затворени според срока им за експлоатация.

В най-голямата европейска икономика - Германия, затворените въглищни мощности са 18,4 гигавата, от които 319 мегавата предсрочно. В същото време обаче в страната са открити 13,8 гигавата нови въглищни мощности, от които 1,1 гигавата само през първото полугодие на 2020 година.

Зависимата от въглищата Полша няма нито една закрита предсрочно въглищна мощност в периода 2000 - 2020 година. В страната са затворени 5 гигавата мощности и са открити нови 5,9 гигавата. Полша разчита на местния добив на въглища и засега трудно приема плановете за въглеродна неутралност на Европа.

Отказ от въглищата отчита и Испания, закривайки 8,6 гигавата въглищни мощности през последните 20 години. В същия период няма открити заместващи мощности. Данните на Международната агенция за енергетика (МАЕ) показват, че в енергийния микс на страната в последните години расте делът на възобновяемите източници. Испания разчита и на ядрена енергия, но и на петрол и природен газ за покриването на енергийните си нужди.

5,3 гигавата са закритите във Франция въглищни мощности. Срещу това в страната има открити нови 512 мегавата.

Париж засега не покрива своите цели за възобновяеми енергийни източници, поставени от Европейската комисия, и продължава да разчита на ядрената енергия.

Белгия е пенсионирала 2,8 гигавата въглищни мощности и в отговор няма нито една нова въведена. Страната всъщност е една от първите в Европа, които спират да разчитат на въглища като източник на енергия.

Гърция обяви през тази година амбиция да спре въглищата до 2023 година. По данни на End Coal в периода 2000 - 2020 година в южната ни съседка са закрити 1,5 гигавата въглищни мощности, а откритите са 330 мегавата. Още от 2018 година делът на въглищата намалява и се заместват от природен газ и възобновяеми източници.

Един от големите износители на въглища в Европа - Русия, е отворила почти 5,9 гигавата нови въглищни мощности, но в същото време е извела от експлоатация 4,5 гигавата. Анализи на Европейската комисия показват обаче, че през последните години износът на въглища от страната расте, а вътрешното потребление се свива.

В световен мащаб друг голям износител на въглища, Австралия, също отчита намаляване на въглищните си мощности. В периода 2000 - 2020 година в страната са закрити 6,4 гигавата въглищни централи, а на тяхно място са заработили 3,7 гигавата, показват още данните на End Coal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
За нещастие си прав... Европа ще загине, ако не се справи с политическите безумци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Апропо - миньорът на снимката е китайски човек. Това говори ли ти нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Да, добре. Как пък не намерих друга произвеждащанещо (поне частично) в Британия компания, освен Гъската, че да инвестирам в нея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
в какъв смисъл ползваш терминът "основен производител на енергия" ... не те разбирам . имаш впредвид базов производител ... ?! ... ако да , мисля че си пропуснал некои неща от близката петилетка ... базовите централи ще ги ликвидират постепенно . ще разбият мрежата на малки части . няма да има големи базови мощности от които да зависи всичко и всички да се строяват по тях . ще увеличат свързаността . съхранението на енергия ще има по-голяма тежест в мрежата . не разбирам какво те притеснява в "слънчевият ток" съхранен подходящо и подаден навременно ... ?!перките са същият източник както фотоволтаичните панели , евтин и сравнително предвидим . достатъчно решения вече има на централи на биомаса , геотермални централи , батериини системи , фотосоларни панели и вятърни паркове и то за сериозни мощности говорим , захранващи не едно и две селища или предприятия ... !! регулаторната рамка е малко сложна и недоизпипана , но това ще се оправи ... трябва всички да печелят по веригата на доставка ...абсолютно съм съгласен с теб , че на земеделска земя не трябва да се строи по принцип , а не специално перки или фотоволтаици ... тя трябва да има специален статут , ама слабости на законовата рамка и прилагането й .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
имаш ли си представа как и за какво се произвежда чист алуминий, или сплави. и какво точно значи сплав с много точно съдържание на различни метали. имаш ли представи как се открива, вади, рафинира и използва никела.едва ли знаеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Яко.Все високотехнологични крайни продукти с висока добавена стойност..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Valentin13
преди 3 години
алуминий, желязо, никел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
въглищата, газът и ядрената са основни производители на енергия. соларът не може да бъде основен, просто технически не може, трябва някой да спре облаците по небето. соларът си има предназначение - по баирите, в далечни райони, по острови - за да се избегне строителство на високоволтови мрежи.перките също не могат да са основна енергия, защото са силно променливи в производството си. а и отнемат много земя. имах проект в Добруджа, ужасно е да гледаш чернозем покрит с перки. но има и подходящи места - на Калиакра, Камен бряг. за местно ползуване са добри.и газът е много перспективен, но внимателно. гледах в Пенсилвания много разумно изградени такива, край пътя минават тръбите, помпите заемат много малко място, навсякъде има газ и в далечни места. друго е обаче в Колорадо, там има бум сега и се изграждат навсякъде помпите, дори и на земеделска земя, поне така изглежда. това не е добре според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
(любопитно) Кои са тия повече неща дето се внасят от Русия?Май освен нефт и газ и то в намаляващи количества друго не се сещам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 3 години
Е то кво излиза?Германия дига гюрултия до небето колко е екологично сериозна и отговорна, пък дефакто за 20 години почти не е намалила въглищната си енергетика.Все повече се убеждавам,че тия са едни от най-големите световни емитенти на лицемерие..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още