IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер 2.0 - продължаващият кошмар на технологичните гиганти

Еврокомисарят по конкуренцията скоро може да се сдобие с нови правомощия, които не вещаят нищо добро за големите играчи

20:10 | 07.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Една от най-влиятелните жени в Европа се очаква да се яви този вторник на интервю за работа, която ще ѝ даде по-сериозни оръжия в битката ѝ с технологичните гиганти от Силициевата долина, които така или иначе вече се страхуват от нея, пише Bloomberg.

Маргрете Вестагер, еврокомисарят по конкуренцията, ще се яви пред европейски депутати, които ще трябва да решат дали да я одобрят за вицепрезидент на Европейската комисия (ЕК) от 1 ноември. На тази позиция тя ще бъде натоварена със задачата да адаптира „Европа за дигиталната ера“.

Това ще ѝ даде надзор над технологичните политики на блока, т.е. върху всичко – от изкуствения интелект до потенциалния данък върху дигиталните компании.

Тази допълнителна власт в рамките на нов петгодишен мандат ще допринесе за нейната вече огромна роля по антитръстовите въпроси, където тя има необичайна автономия за вземане на решения, без да се поддава на политически натиск.

„Тя ще се справи много добре на изслушването“, коментира Ливия Соланж Уест, управляващ директор на брюкселската консултантска компания The Vectory. “Тя натрупа добър опит“ пред властите, които „хвалят усилията ѝ в дигиталната икономика“.

Вестагер ще се присъедини към групата от политици и бизнесмени, които твърдят, че „законът за конкуренцията не може да реши всички проблеми на дигиталните пазари и е необходима регулация“.

Двойната роля може да постави Вестагер в трудна позиция, коментира Матю Хайм, изследовател от мозъчния тръст Breugel.

Същевременно Вестагер може да разкрие какво планира да предприеме, за да се справи с притесненията, че Европа изостава в технологичните иновации. В първите си няколко месеца на позицията тя ще трябва да действа бързо за изпълняване обещанието на новата комисия да предложи нови правила за етичното развитие на изкуствения интелект. Това трябва да се случи в първите сто дни от мандата. Подобни етични стандарти могат да се приложат за всички американски или азиатски услуги с изкуствен интелект в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още