Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

За родените в семейства с материални проблеми рискът от бедност е по-голям

В България са най-видими разликите в произхода по отношение на заплахата от бедност

За родените в семейства с материални проблеми рискът от бедност е по-голям

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовото ни състояние днес се определя до голяма степен от това в какво семейство сме родени, показват данни на Евростат за 2019 година. Според тях за 40% от българите от семейства с лоши финансови възможности има риск да се окажат в подобно положение.

Това е най-високият процент за целия ЕС. На обратния полюс е Чехия, където малко над 10% от живеещите в риск от бедност на свой ред произхождат от бедни семейства.

Средно 23% от европейците в риск от бедност произхождат от семейства с материални проблеми. За сравнение, през 2011 година този процент е бил 20 на сто. Данните показват влошаване и в България - през 2011 година за 34% от българите, живеещи в риск от бедност, финансовите проблеми се оказват наследствени.

Почти 6% от чехите, родени в семейства с добри финансови възможности, са в риск от бедност. В обратния край на скалата са испанците - 16,6%.

Източник: Евростат

Данните показват още, че в почти всички страни от ЕС да израснеш в бедно семейство увеличава риска от бедност в бъдеще спрямо детство в семейство без финансови проблеми. Най-видима е тази разлика в България - почти 28 пр. пункта. Следват Румъния (17 пр.п.) и Италия (14,8 пр. п.) Произходът е почти без значение за риска от бедност в Латвия, Австрия, Естония и Финландия.

В Дания тенденцията е обратна - малко повече от хората, които живеят в риск от бедност днес, са родени в богати семейства.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Естония, Унгария и Полша спъват бързото въвеждане на 15% корпоративен данък в ЕС