IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо на българската граница е подозрително спокойно?

Този детайл е поредното доказателство, че миграционните вълни от Турция са резултат от политически решения, коментират германски журналисти

08:42 | 04.03.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Изключително трудно ще бъде да се спре масовият поток от хора, които вече са потеглили". По този начин във вътрешен доклад европейската агенция за гранична охрана Frontex анализират възродените опасения за нов мигрантски натиск от Сирия. От Frontex предупреждават, че в следващите дни кризата на турско-гръцката граница сериозно ще се изостри.

Въпреки това данните за броя на мигрантите, които се опитват да влязат на територията на ЕС, силно се разминават. Според властите в Анкара, в неделя сутринта над 76 хиляди души вече са били напуснали Турция. От ООН говорят за 13 хиляди човека, които се опитват да преминат границата между Турция и Гърция. В същото време гръцкото правителство обвини Анкара, че с неверни информации умишлено насочвала мигрантите към Гърция. По данни на гръцките власти само през изминалите два дни са били осуетени около 10 хиляди опита за нелегално преминаване на границата.

И на фона на напрежението на гръцката граница силно впечатление прави спокойствието на българо-турската граница, пише германският Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

„Този детайл е поредното доказателство, че миграционните вълни от Турция са резултат от политически решения. Българският премиер Бойко Борисов от години прави всичко възможно, за да не развали отношенията си с Реджеп Таийп Ердоган, като например в рамките на непрозрачни акции предава на Анкара турски граждани, избягали в България поради страх от репресии. Включително и с такива нарушаващи международното право услуги Борисов успява да си спечели благоразположението на Ердоган. Това проличава и в настоящата ситуация, в която хилядите мигранти, пристигнали от Истанбул в Одрин с автобуси и таксита, се насочват не към българската, а към гръцката граница", коментира FAZ.

Но може би има и друга причина за спокойствието на българската граница. „Доста от моите приятели заминаха за Европа. И ни казаха: Не минавайте през България, защото са много жестоки мъже, жестоки хора. Полицията - те бият, много бият мигрантите и налагат големи наказания", споделя афганистанец пред журналисти.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
Корна познава запада само от първа програма на телевизията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
male4ko
преди 4 години
Абе другарю/господин Korn, айде не ми обяснявай откъде изгрява слънцето.. Живея от 30 години в такава страна, и само като чуят името ти - Петров, Иванов, Попов и т.н. вече по презумпция си лош.. Защото си (според тях) руснак, славянин, което (пак според тях) = комунист/лош... Просто не казвай на черното бяло! Или ти си от новите емигранти, които все още се впечатляват от "западните ценности"... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
korn
преди 4 години
Няма двойнствен морал. Това е в твоята глава. На Запад има много повече нацисти. Там белите не само бият емигрантите, ами някои хваща оръжията и ги стрелят. И за тези случаи се пише всеки път. Това че написали и нещо за България, не значи че лошите западняци ни гледат с лошо око. В Гърция граничарите стрелят с газ и автомати тези дни. Има убити, и това се дискутира. В самата статия изобщо не се посочва истинската причина защо бежанците не идват към наща граница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
IQ96
преди 4 години
Щото в ЕС има много пееераси.Прави са 6 и 7.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Нека излизат повече такива публикации. Да пишат и за гнъcните секcуaлни извpaщeния на които подлагаме мигрантите и че мюсюлманите ги караме да ядат сурово cвинcко шкeмбе. Това явно ще се окаже много по-ефективно от охраната на границите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 3
male4ko
преди 4 години
Ако минаваха през нас и ги биехме - лоши сме... Сега пък що не минавали?!! По презумция ние винаги сме лошите. Гърците винаги добри и цивилизовани.. :) Писна ми от тоя двойнствен "морал" на западняците!.. :/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 4 години
КРИБ и българсктие гугъли да не се правят на заспали, а да отиват с един кочан сини карти за квалифицирана работна ръка! Не може от 3 милиона да няма 10-20 хиляди грамотни. БЪРЗО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 10
Hahoto
преди 4 години
Зелка, ти отивай и с хляб и сол ги посрещай *** чифтета, като те кефят толкова :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
И ни казаха: Не минавайте през България, защото са много жестоки мъже, жестоки хора. Полицията - те бият, много бият мигрантите и налагат големи наказания", споделя афганистанец пред журналисти.-------------------хаха ... този афганистанец заслужава еднократно материално стимулиране , журналистът отразил афганистанецът също ... :))) ... да му пратят и видео на динко яхнал атв-то , или там как ги беше строил в редица ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 2
pif79
преди 4 години
Тъпите западноевропейци да спрат да ни коментират и очернят! Не ние имаме история, свързана с нацизма, робството или многовековното "цивилизоване" на местното население в Африка, Азия, Австралия и Америка. Нека да си научат поуките от миналото и да се извинят за него и чак след това да претендират за хуманизъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още