IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати искат допълнителни средства от ЕС заради болестите по животните

Причината е африканската чума по свинете

16:21 | 30.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Евродепутати предлагат увеличение с 40 млн. евро на бюджета на ЕС за 2019 г. за разходи, свързани с борба с африканската чума по свинете и заболявания по дребните преживни животни.. Предложението е на българския евродепутат Момчил Неков, който е член на земеделската комисия в Европарламента, и двама негови колеги от Румъния.

Депутатите се аргументират, че през 2018 г. се наблюдава увеличаване на разпространението на болести по животните в ЕС - като африканската чума по свинете,  болести при преживните животни. Това се случи в България и Румъния, които граничат с трети страни като Украйна, Молдова и Турция.

Тези заболявания представляват сериозна заплаха, тъй като овцевъдството и козевъдството и отглеждането на свине често са единствените възможни икономически дейности там, смятат депутатите.

Според Неков е важно да се осигурят достатъчно финансови инструменти за борба с болестите, засилване на контрола по граничните пунктове и създаване на съоръжения, които да отделят податливите животни от тези, които са потенциални носители на зараза, информират от офиса на евродепутата.

Идеята е да се оборудват граничните контролни пунктове и да се предвидят финансови инструменти за  изграждане на физическа инфраструктура (обграждащи съоръжения), включително, за да бъдат запазени старите местни породи като Източнобалканската свиня в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още