IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати настояват за наказателна процедура заради Пирин и Кресненското дефиле*

Няма как да се държим, сякаш европейското право е външно за България, заяви Светослав Малинов

15:19 | 10.07.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Европейската комисия (ЕК) спешно да проучи случаите с управлението на Национален парк „Пирин“ и строителството на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле и да предприеме наказателна процедура срещу България – за това се настоява в писмо на деветима евродепутати, изпратено до еврокомисаря по околната среда, морското дело и рибарство Кармену Вела.

Писмото е подписано от Светослав Малинов и Сирпа Пиетикайнен (Европейска народна партия), Джо Лейнен (Прогресивния алианс на социалистите и демократите), Марк Демесмекер (Европейски консерватори и реформисти), Катрин Биърдър (Алианса на либералите и демократите за Европа), Меря Килонен (Европейската обединена левица – Северна зелена левица), Ска Келер и Ребека Хармс (Зелените/Европейски свободен алианс), Елеонора Еви (Европа на свободата и пряката демокрация).

Там се отбелязва, че България има красива природа, която трябва да бъде опазвана.

Национален парк „Пирин“ и Кресненското дефиле в момента са застрашени, пише в писмото, което е публикувано на сайта на депутата Ска Келер. Там се настоява Кармену Вела да предприеме мерки за защита на уникалната българска природа. 

В писмото се припомнят прокараните неотдавна от управляващите промени в плана за управление на Национален парк „Пирин“. Според авторите му промените отварят почти половината от площта за строителство, като обектът е част от Натура 2000 и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Кресненското дефиле също е част от Натура 2000 и депутатите настояват за намеса, за да бъде изведен целият автомобилен трафик от района.

В писмото се настоява Комисията да се обърне към българското правителство, за да бъдат запазени двете зони.

Депутатите призовават да започне процедура за нарушение срещу българското правителство за нарушаване на европейското законодателство в областта на околната среда, включително задълженията по отношение на Натура 2000 в парк „Пирин“ и Кресненското дефиле. 

"Трябва понякога да прибягваме до тази мярка (наказателната процедура – бел. р.), заради натрупването на опити да се заобикалят правилата", коментира пред Investor.bg по повод изпратеното писмо евродепутатът Светослав Малинов.

Той подчерта, че писмото е подписано от депутати от всички парламентарни групи на Европарламента. По думите му Пирин, Натура 2000 и Витоша вече са станали устойчиви теми за българските политици.

Малинов изтъкна, че чужденците, които посещават българските планини, вече гледат на българската природа като на европейско богатство.

„Оттук нататък все така ще бъде, за всичко ще се следи и сезира ЕК“, заяви той.

Депутатът подчерта, че все пак Комисията решава дали да започне наказателна процедура, а не евродепутатите или партийни фракции.

Той допълни, че такава процедура би започнала, ако има безспорни факти за неспазване на европейското законодателство.

„Няма как да се държим, сякаш европейското право е външно за България. Или спазваме европейските правила, или излизаме от ЕС и правим каквото си искаме“, каза той.

По повод риска при забавено строителство на магистрала „Струма“ България да загуби полученото до момента еврофинансиране той заяви: „Надявам се, че всичко може да бъде вкарано в европейските норми и да се поправи“. Той каза още, че има много сигнали за проекта, въпросът е да се установи кои имат основание. 

*Новината е допълнена в 17.08 ч. с позицията на Светослав Малинов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
needle
преди 5 години
Малинов в такъв случай е просто поредният родоотстъпник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още