IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple обръща гръб на Intel и сама ще прави чиповете за Mac?

Компанията планира да обяви новината на конференцията си за разработчици, твърдят източници на Bloomberg

18:43 | 09.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Apple се подготвя да обяви, че ще започне да произвежда сама основните процесори за компютрите си Mac, като ще замени тези на Intel. Новината ще бъде обявена на годишната конференция за разработчици на компанията, твърдят източници, запознати с плановете и цитирани от Bloomberg.

Технологичният гигант ще проведе събитието WWDC в седмицата от 22 юни. Инициативата, наречена Kalamata, която ще бъде обявена тогава, ще даде на външните разработчици време да се приспособят преди пускането на новите модели Mac през 2021 г., допълват източниците.

Тъй като хардуерният преход ще се случи след няколко месеца, времето за обявяването му може да бъде сменено, коментират още те, допълвайки, че искат да останат анонимни.

Новите процесори ще бъдат базирани на същата технология, която се използва в чиповете на Apple за iPhone и iPad. Въпреки това бъдещите модели Mac ще ползват операционната система macOS, а не софтуера за мобилни устройства iOS. Книжата на Apple записаха под 1% повишение в резултат на новините, а тези на Intel – понижение с по-малко от 1 на сто.

Apple използва технология, лицензирана от Arm, част от японския технологичен конгломерат SoftBank Group. Тази архитектура е различна от технологията в чиповете на Intel, така че разработчиците се нуждаят от време, за да оптимизират софтуера си към новите компоненти.

Apple и Intel са отказали да коментират въпроса.

Това ще бъде първият път в 36-годишната история на Mac, в който създавани от Apple процесори ще бъдат използвани в компютрите ѝ. Компанията е сменяла чиповете само два пъти. В началото на 90-те години Apple премина от процесори на Motorola към PowerPC. На WWDC през 2005 г. Стив Джобс обяви прехвърлянето от PowerPC към Intel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още