IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Galaxy S10+ - мощният нов премиум фаблет на Samsung

Компанията отбелязва десетгодишнината на Galaxy серията с предложения от висок клас

16:12 | 29.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Samsung</em></p>

Снимка: Samsung

През 2009 г. на пазара се появява първият Galaxy смартфон на Samsung. Точно 10 години по-късно южнокорейската компания представи три нови устройства от серията. С бижуто в короната – Galaxy S10+, успяхме да се запознаем от първа ръка.

“Телефон за всичко” сякаш е най-често използваната фраза за устройството до момента. Истината е, че от Samsung са помислили за всички ключови функции, които са важни при използването на смартфона, независимо дали сте любител на фотографията, запален сте по мобилните игри, или ползвате устройството предимно за работа. Наистина е помислено за всички.

Всъщност серията Galaxy S10 беше представена заедно с първия смартфон с огъващ се екран на компанията Galaxy Fold, само няколко дни преди Световния мобилен конгрес, но S10+ също привлече огромен интерес на събитието - като флагман, който не може да бъде подминат.

В ера, в която потреблението на видео съдържание расте с огромни темпове, Samsung залага на 6,4-инчов Dynamic AMOLED екран с Инфинити-O дисплей, чиято резолюция е QHD+ 1440x3040.

Онова, което веднага впечатлява, е фактът, че екранът наистина покрива почти цялата част от лицевата страна на устройството. Говорим за 89% от дипсплея спрямо тялото на телефона. Покритието е Gorilla Glass 6, а самият дисплей е извит леко по страничните ръбове.

За всички, които остро критикуват прорезите в екрана, трябва да кажем, че Samsung ни е спестила такъв, но пък двойната предна камера реално е в обособена част от дисплея в горния десен ъгъл.

Това, което със сигурност ще ви направи впечатление, когато разглеждате тапетите, предложени от Samsung, е, че всички те са леко затъмнени в частта, в която се намират камерите. Целта е този хардуерен елемент от устройството да бъде елегантно прикрит чрез софтуерна идея – и определено се получава.

Нещо повече - когато гледате видео, S10+ умело прикрива камерите, пускайки цяла черна лента, така че преживяването ви да не бъде неприятно. От гледна точка на качеството на картината, ключът се крие в HDR 10+ поддръжката, предлагаща по-ясен образ, дори когато сте изложени на силна слънчева светлина, както и по-добър цветови контраст.

Едно от по-интересните решения на Samsung в случая е да заложи на One UI интерфейс, благодарение на който когато ползвате различни приложения, включително и падащото меню, което се активира с приплъзване от горния към долния край на екрана, всички функции да са разположени така, че да ви е удобно да ги активирате и да работите с една ръка. В горната част на дисплея се появява малко свободно пространство, което няма да ви подразни, защото всичко е измислено така, че устройството да ви помага максимално.

Говорейки за софтуер, няма как да не споменем виртуалния асистент Bixby, който се активира от специален бутон от лявата страна на смартфона. Решението за наличието на бутон е странно, при условие че спокойно можете да го пуснете с едно приплъзване по екрана, но пък Bixby става все по-интелигентен и предлага добри възможности за работа.

Като цяло устройството работи изключително бързо и е чудесен избор за изпълнение на всякакви работни задачи. Предлага се с 8-ядрен процесор и опции за 128 или 512 GB вградена памет. Ако държите на повече, подходящ за вас е Performance edition версията, която е обурудвана с керамичен гръб,с 12 GB RAM и 1 TB памет.

При по-голямо натоварване - продължително играене на игри или при работа с много приложения, телефонът логично започва да се нагрява, но не очаквайте да прегрее, тъй като от Samsung са се погрижили за внедряването на специални камери за охлаждане.

Онези от вас, които държат на добрите камери, със сигурност ще останат от доволни от онова, което има да предложи Galaxy S10+. Тук говорим за пет камери, две от които са разположени под специален разрез в дисплея. Задните камери са 12MP Dual Pixel с променлива бленда, още 12 MP с двукратно оптично увеличение плюс една 16MP, която има за цел да ви помага в широкоъгълната фотография със 123 градуса поле на заснемане. Предните две камери са съответно 10 и 8MP и имат възможност за запис на видео в 4К.

В менюто ще откриете опция за директно прехвърляне между трите задни камери, която е изключително удобна, но най-голямото предимство в случая е, че софтуерът може сам да прецени коя камера му е нужна според това, което се опитвате да засенемете. Тук роля играе изкуственият интелект. При снимките на тъмно определено виждаме подобрение, макар понякога да се вижда лек шум в картината. И все пак личат усилията на Samsung да ни предложи камери, които да ползваме във всякакви условия, за да улавяме точните моменти.

От гледна точка на сигурността Samsung залага на няколко опции. Включена е възможност за лицево разпознаване, както и въвеждането на код. В екрана пък има вграден сензор за пръстови отпечатъци. Залагайки повече на сигурността и опазването на данните, южнокорейският гигант е предпочел да заложи на ултразвуков сензор, а не на добре познатите ни оптични опции.

Основното предимство тук е, че той може много по-трудно да бъде заблуден, така че никой друг да не може да има достъп до телефона ви. Както при други устройства на пазара, и тук, за да отключите телефона, трябва да докоснете екрана на точно определено място. Разликата се крие в друго - при Galaxy S10+ не е необходимо да оказвате никакъв натиск на екрана на въпросното място. Като цяло отключването по този начин е изключително бързо и не се влияе от условия като силна слънчева светлина, ниски температури или ако пръстите ви са леко влажни. При интензивно ползване батерията успява да издържи цял ден, отново благодарение на ML (machine learning), който се учи от вашите навици и оптимизира работата с приложения, което от своя страна пести батерия.

Битката на пазара на смартфони е не просто битка на хардуерно и софтуерно ниво, но и на цветове. Наблюдаваме тенденция производителите да залагат на все по-интересни опции в тази посока. Galaxy S10+ се предлага в няколко цвята - Бяла призма, Черна призма, Зелена призма и Синя призма, плюс Керамично черно и Керамично бяло при версиите с по-висока памет, каквито не виждаме при другите модели от серията.

Онова, което откровено ще ви зарадва в телефона, е наличието на жак за слушалки. Напук на тенденцията за безжични слушалки, каквито и самите Samsung представиха, възможността да ползвате добрите стари жични слушалки остава важна за повечето потребители.

Верни на традицията както предишните флагмани на Samsung, и тук имаме сертификат за водо- и прахоустойчивост IP68.

С Galaxy S10+ Samsung определено се позиционира в премиум сегмента. Стартовата цена на смартфона e 1949 лева. Ако трябва да обобщим - Galaxy S10+ е мощно премиум устройство с характеристиките на фаблет, което предлага чудесни опции както за развлечение, така и за работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още