IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската SMIC инвестира 9 млрд. долара в нов завод

Той ще бъде изграден в Шанхай, обяви компанията

18:36 | 03.09.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската Semiconductor Manufacturing International Corp ще инвестира 8,87 млрд. долара в изграждането на завод за чипове в Шанхай, разширявайки производствения си капацитет, докато светът се бори с недостига на чипове, а Пекин се опитва да увеличи независимостта на сектора в страната, предава Ройтерс.

Експанзията на най-големия производител на чипове в Китай се случва в момент, в който дефицитът на чипове засяга автомобилната индустрия и тази за електроника, и мотивира планирането на увеличение на производството от компании като Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp и GlobalFoundries.

Проектът е подкрепен от съвместно предприятие, в което SMIC е мажоритарен собственик. Партньорът е Lingang FTZ, а компанията твърди, че ще търси други инвеститори във фирмата с регистриран капитал от 5,5 млрд. долара.

Други компании, които имат заводи в същия район, са Contemporary Amperex Technology Co и Tesla.

SMIC е отчасти подкрепена от китайски държавен фонд, насочен към индустрията за чипове.

През последното десетилетие правителството насочи милиарди от фонда към това да помогне на местните компании за полупроводници, за да настигне глобални конкуренти като Япония, Южна Корея и Съединените щати, макар че SMIC изостава спрямо конкурентите си от тези места.

Новините за експанзията на SMIC следват подобни планове от последните месеци за нови заводи в Шънджън и Пекин.

Същевременно компанията е в черния търговски списък на Съединените щати, което я ограничава да ползва производствено оборудване от американски доставчици. Съединените щати твърдят, че са наложили рестрикциите на SMIC заради опасения за националната сигурност, а SMIC отрича да има връзки с китайските военни, както е обвинявана.

Мерките попречиха на плановете на компанията да премине към производството на висок клас чипове, но финансовите ѝ резултати бяха добри, тъй като недостигът на полупроводници повиши търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Точно затова аз излезнах от китайския пазар на акции много отдавна. Както си + и ставаш минус защото национализират някоя фирма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
penman
преди 2 години
"SMIC отрича да има връзки с китайските военни" - точно така. В демократичен Китай армията и партията въобще не се намесват в икономиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още