Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Недостигът на чипове доведе до 56% ръст на приходите на GlobalFoundries

Компанията планира експанзия

Недостигът на чипове доведе до 56% ръст на приходите на GlobalFoundries

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

GlobalFoundries генерира печалба за третото тримесечие, а приходите ѝ нараснаха с 56%, подкрепени от силното търсене предвид недостига на чипове, пише Wall Street Journal.

Поддоставчикът на чипове, който е един от най-големите производители на полупроводници и партньор на Ford Motor за подобни компоненти, отчете 5 млн. долара печалба за тримесечието до края на септември. За сравнение, година по-рано компанията е генерирала 293 млн. долара загуба.

Нетните приходи са нараснали до 1,7 млрд. долара от 1,09 млрд. долара година по-рано.

Резултатите отговарят на прогнозите на GlobalFoundries, докато анализаторите, анкетирани от FactSet, очакваха компанията да отчете загуба и 1,7 млрд. долара приходи.

Във вторник представители на компанията обявиха, че индустрията донякъде е затворила пропастта между търсенето и предлагането, но не е близо до мястото, на което трябва да бъде.

Още по темата

Финансовият отчет е първият за компанията като публично дружество, което започна да се търгува на борсата през октомври. GlobalFoundries, бившето звено за производство на чипове на Advanced Micro Devices, остава контролирано от Mubadala Investment – инвестиционното звено на правителството на Абу Даби.

Сред клиентите на компанията попадат Министерството на отбраната на Съединените щати и компании като Qualcomm, MediaTek, AMD и Broadcom.

Цената на акциите на фирмата, която достигна 47 долара при първичното публично предлагане, след това удари връх от 73,25 долара. Във вторник в края на борсовата сесия тя беше 69,24 долара.

През юли Wall Street Journal писа, че GlobalFoundries води преговори да бъде придобита от Intel, докато се подготвяше за IPO. Представители на компанията обаче твърдят, че не са водени преговори с Intel.

Настоящото тримесечие, което ще покрие периода на IPO-то, GlobalFoundries очаква печалбата ѝ да варира от 13 до 33 млн. долара, а приходите – от 1,8 млрд. до 1,83 млрд. долара.

Анализаторите очакват печалба от около 15 млн. долара и 1,8 млрд. долара приходи.

Базираната в Съединените щати компания посочи, че има възможности за експанзия, след като страни като Съединените щати увеличават инвестициите си в местното производство по икономически причини и съображения за националната сигурност. В момента производството на чипове до голяма степен е концентрирано в Китай и Тайван.

От компанията твърдят, че по-голямата част от набраните при IPO-то средства ще бъдат ползвани за осъществяване на плановете за експанзия, така че да се отговори на потребителското търсене.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Micron: Отслабващото потребителско търсене е лоша новина за пазара на смартфони