IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei: Apple свива производството на iPhone 12 mini

Потребителите не са особено привлечени от малкия модел от новата серия смартфони на компанията

19:40 | 10.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brendon Thorne/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Американският технологичен гигант Apple е намалил поръчките на iPhone с 20%, пише Nikkei. Причината за това е отслабващото търсене на по-малкия модел iPhone 12 mini, допълва CNBC.

Новите модели iPhone все още се радват на голямо търсене. Apple планира да създаде 230 млн. бройки от смартфоните си през 2021 г., което е с 11,6% повече спрямо 2020 г. Но iPhone 12 mini не се продава така, както компанията очакваше, тъй като потребителите гравитират около по-стария iPhone 12, който е с по-голям екран, или към по-големия iPhone 12 и по-премиум модела iPhone 12 Pro.

Акциите на Apple бяха на червено преди началото на борсовия ден в САЩ днес. Вчера те записаха над 4% ръст на стойността.

Потребителските настроения изглежда отразяват отзивите за смартфоните, които се появиха на пазара през ноември. CNBC например каза, че iPhone 12 mini е просто по-малка версия на iPhone 12 с по-кратък живот на батерията. И въпреки че моделът се харесва на хора с по-малки ръце, повечето потребители по-скоро биха дали допълнителни 100 долара за iPhone 12, който има по-издръжлива батерия и по-голям дисплей.

Въпреки това моделите от серията iPhone 12 са особено успешни за Apple. Компанията вече не разкрива точно колко смартфона продава всяко тримесечие, но през януари IDC заяви, че Apple е продала 90,1 млн. устройства през четвъртото тримесечие на 2020 г.

Това е най-големият продаден обем устройства от един доставчик в рамките на едно тримесечие. Благодарение на това постижение Apple стана топ производител в света, изпреварвайки Samsung през въпросното тримесечие. Приходите на Apple от iPhone през същия период са нараснали със 17% на годишна база.

Тази инерция, която набра iPhone 12, помогна на Apple да отчете рекордно празнично тримесечие за 2020 г. Компанията генерира над 100 млрд. долара приходи за тримесечие за първи път в своята история.

Компанията не е отговорила на запитванията за коментар по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още