Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Тази година пазарът на смартфони ще преживее най-големия си срив до момента

Очакваното понижение на продажбите е с 11,9%, сочат данни на IDC

Тази година пазарът на смартфони ще преживее най-големия си срив до момента

Снимка:  Stefan Wermuth/Bloomberg

Световните продажби на смартфони се очаква да спаднат с 11,9% тази година, а това ще е най-големият годишен спад в историята. Всичко това подсказва, че нещата за индустрията ще се влошат, преди да започнат да се възстановяват, предава Bloomberg.

Данните са от последната пазарна прогноза на компанията за проучвания IDC, която очаква продажбите на смартфони да достигнат 1,2 млрд. бройки през 2020 г., или малко под продадените 1,4 млрд. устройства през миналата година.

Годишната прогноза следва рекордния спад на годишна база от 11,7% за тримесечието до края на март. Най-новата прогноза представлява драматична корекция на годишната прогноза на IDC от февруари, след като коронавирусът набра скорост. Тогава IDC обяви, че ще има 2,3% понижение.

Още по темата

Хвърляйки вината върху коронавирусната пандемия и нейните ефекти върху доставките и търсенето, прогнозата посочва, че ще има колебания в продажбите и доставките през 2021 г., като предполага, че част от покупките ще бъдат забавени, а не изцяло игнорирани.

Пускането на петото поколение мобилни мрежи също ще помогне за възраждане на потребителския интерес, посочват от IDC.

„Онова, което започна като криза в доставките, се разви в проблем със световното търсене“, коментира Сангетика Шривастава, анализатор към Worldwide Mobile Device Trackers на IDC. „Националните блокади и повишаването на безработицата понижиха потребителското доверие и промениха приоритетите в разходите към по-съществени стоки, което директно засяга продажбите на смартфони в краткосрочен план“.

 
Китайският пазар ще запише само едноцифрен спад, твърди IDC, посочвайки, че страната се е възстановила от първоначалната вълна на случаите. Европа, от своя страна, се бори по-тежко с Covid-19 и се очаква да преживее по-голям спад на разходите и търсенето, допълват представителите на IDC.

„Добрата новина е, че се очаква 5G да бъде катализатор през прогнозния период, като ще изиграе ключова роля за възстановяването на световния пазар на смартфони през 2021 г.“, коментира Шривастава.
По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Добрите новини за пазара на компютри са още по-добри за Google