Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и макроданни

Русия се надява да избегне кризата със силната рубла и задържане на инфлацията

Мерките за подкрепа на националната валута граничат с манипулация, смятат икономисти

Русия се надява да избегне кризата със силната рубла и задържане на инфлацията

Снимка: Архив Ройтерс

След рекордната в последните две десетилетия инфлация през април, Русия отчита забележителен спад на цените. Темпът на ифлацията достигна 17,8% на годишна база през април. Но цените започнаха да падат и месечната инфлация се забавя - от 7,6% през март до 1,6% през април. При нехранителните продукти месечният ръст на цените е едва 0,5 на сто.

В същото време рублата е във възход и това дава основания на Москва да се надява, че ще избегне финансова криза. На валутните пазари във вторник (17 май) търговията се извършваше при 62 рубли за долар, спрямо рекорда от 150 рубли за долар, записан на 7 май. Руската валута е една от най-добре представящите се в световен мащаб от началото на годината. 

Но тези данни успешно прикриват някои "мръсни истини" за руската икономика, смятат анализатори, цитирани от CNBC. Мерките за укрепването на рублата например могат да бъдат окачествени като "манипулация", коментират те.

Още по темата

В края на март руската централна банка наложи стирктен капиталов контрол и принуди всички компании в страната да обменят 80% от своите средства в чужда валута в рубли. Кремъл също така забрани на своите граждани първоначално да изпращат средства в чужбина. По-късно тази мярка беше разхлабена, но сумите са ограничени до 10 хил. долара на месец до края на годината.

През февруари, няколко дни след началото на войната в Украйна, Централната банка ударно повиши основния лихвен процент от 9,5% на 20% и така задържа инфлацията под контрол. Оттогава политиката е за намаление, като пазарите залагат, че през юни институцията ще намали лихвата с 200 базисни пункта.

Шарл-Анри Моншо, финансов директор на базираната в Швейцария Syz Bank, коментира, че с мерките, които предприе Централната банка на Русия, рублата изглежда устойчива валута, но малко хора извън страната имат "желание да купуват, освен ако не им се налага". Според него търговците няма да признават още дълго рублата като свободно търгуваща се валута.

Ако Русия намери решение на военния конфликт с Украйна и се разбере със Запада за санкциите, то руската рубла може да запази настоящата си стойност, смята още анализаторът. Без тези условия обаче руската рубла най-вероятно ще се срине, което ще доведе и до "експлозия на вътрешната инфлация" и дълбока икономическа рецесия.

Това се осъзнава от властта и Централната банка, след две години пауза, отново започна да купува злато от вътрешния пазар. Този факт често се пренебрегва от информационните агенции, но институцията купува злато при фиксирана цена от 5000 рубли за грам в периода 28 март - 30 юни, допълват още от Syz Bank. Към момента Русия има петите по големина златни резерви в световен мащаб.

Тази мярка ще позволи на Централната банка не просто да се защити от растящата инфлация, но и да обвърже стойността на рублата с цената на златото. Това е допълнителна защита за руската икономика срещу ограничаване на ликвидността в резултат от засилващите се санкции и влошаване на валутните резерви на страната, посочва още Моншо.

Тези данни са показателни - Западът загуби "блицкриг" срещу Русия в икономическо отношение. Но в дългосрочен план нещата не са чак толкова оптимистични - ефектът от санкциите се натрупва, а се очаква и засилване на икономическия натиск.

Икономистите посочват, че много компании в Русия започват да изпитват проблеми с вноса на резервни части, оборудване, чипове, както и суровини. Проучване на Централната банка показа, че повече от 13 хил. компании в страната декларират подобни предизвикателства и някои от тях дори спират производството, докато намерят алтернативи.

Това поставя под въпрос работните места в страната, като вече има вълна от уволнения или пускане на работниците в неплатен отпуск, споделя Елина Рибакова, зам.-главен икономист в Института за международни финанси.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и макроданни
Кошлуков остава начело на БНТ, след като СЕМ не успя да избере нов директор