IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красен Станчев: В България е забранено купуването на гласове на дребно, но не и на едро

Не повече от 100 хиляди гласа могат да бъдат купени на едни избори, посочи икономистът от Института за пазарна икономика

15:46 | 01.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В България се смята, че избирателите са пълни идиоти и те няма да гласуват, ако някой не им плати. Това не е така. Няма система, която да организира масово купуване на гласове. Не повече от 100 хиляди гласа могат да бъдат купени на едни избори“. Това каза по БНР икономистът Красен Станчев в анализ за купуването на гласове и за възможността пътят на парите да докаже престъплението.

Основателят на Института за пазарна икономика смята, че в България е забранено купуването на гласове на дребно, но не и на едро.

„Когато започнете да следите купуването на дребно чрез финансови институции, ще накарате хората или да отидат в сегмента на купуване в натура, или да изместят купуването в някаква друга форма, по-далече от изборите“, посочи Красен Станчев.

Той е на мнение, че чисто технически е възможно да се направи проследяване на движението на суми, но че не е реалистично да отпадне всякаква банкова тайна за определен период или изобщо.

„Ако има наблюдение, трябва да има процес с искане на прокуратура и с решение на съд, това натоварва други органи на правораздаване. Ако това се случи, то ще се намери начин да се заплаща в натура на избиратели. Когато имаме проследяване на банкови сметки, парите могат да се теглят на малки суми и отново няма как да се докаже, че има нарушение“.

Според икономиста има изход от ситуацията с купуването на гласове.

„Трябва да се знае каква е основата на участието на политическите партии и тяхното съревнование на изборите. Във финансов план основата е, че когато кандидатствате за кмет, означава, че кандидатствате за разпределяне на пари в рамките на бюджета на общината. А когато кандидатствате на парламентарни избори, кандидатствате за правото да контролирате и събирането, и харченето на пари на данъкоплатците", коментира Красен Станчев. „И в двата случая единственото основание, на което можете да бъдете избран да събирате пари, е обещанието, че вие ще давате пари“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още