IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100 града в ЕС се ангажираха да са въглеродно неутрални до 2030 г.

Сред избраните градове в новата инициатива на ЕК са София и Габрово

19:55 | 28.04.22 г. 7
<p>
	Копенхаген. <em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Копенхаген. Снимка: pixabay.com

Един град да намали вредните си емисии до нула може да звучи като невъзможна мечта, но 100 града в Европейския съюз вече се ангажираха да го направят, и то до края на това десетилетие, пише Politico.

Като част от схемата на Европейската комисия „100 климатично неутрални и умни градове“, на която бе даден старт в четвъртък, тези градове се ангажираха драматично да намалят емисиите си до 2030 г. - и ще получат подкрепа от ЕС, за да постигнат тази цел.

Инициативата е получила над 370 заявления, а градовете са били избрани въз основа на силата на техните планове и ентусиазма им да постигнат целта. 12 града извън ЕС, включително Глазгоу, Сараево и Истанбул, също са сред избраните.

„Градовете са в челните редици в битката срещу кризата с климата“, заяви шефът по Зелената сделка на ЕС Франс Тимерманс. „Дали става въпрос за озеленяване на градски райони, борба със замърсяването на въздуха, намаляването на енергийното потребление на сградите или напредък с решения за чиста мобилност: градовете често са центърът на промените, от които се нуждае Европа, за да успее в прехода си към климатична неутралност“.

На световно ниво градските райони формират над 70% от въглеродните емисии, а голям доклад на панела за климатични науки на ООН, публикуван по-рано този месец, показва, че постигането на целите от Парижкото споразумение – и избягването на катастрофални климатични промени – ще изисква промяна на това как градските райони „се проектират, изграждат, управляват“.

 

 

Заместник-директорът на отдела по мобилност и транспорт към ЕК Матю Болдуин, който отговаря за схемата, казва за изданието, че зелените амбиции, космополитните избирателни райони и мащабът на градовете ги правят „очевидни места“ за справяне с изменението на климата.

Като част от програмата 112 участващи градове с население от около 75 млн. души, сред които са София и Габрово, ще подготвят „климатични градски договори“, очертаващи планове за действие и инвестиции, които възнамеряват да изпълнят, за да постигнат климатична неутралност.

Макар че плановете не са юридически обвързващи, Болдуин казва, че градовете имат силен стимул да изпълнят целите си: „Никой няма да заведе дело срещу тях в съда, но репутацията им е застрашена“.

Списъкът включва градове с добре позната история в отстояването на амбициозни климатични цели, например Копенхаген и Гьотеборг, както и градове, които наскоро са засилили усилията си в това предизвикателство като Париж и Милано. Градове в страни, които изостават в усилията си за борба с климатичните промени, например Лодз в Полша и Будапеща, също са част от схемата.

Обединение от 34 организации в сферата на климатичните промени, както и експерти на национално и европейско ниво, ще помагат на градовете да изготвят договорите, които могат да получат т.нар. етикет, че са част от мисия на Комисията (мисиите на ЕС са ангажимент за решаване на големи обществени предизвикателства, като например борба с рака, адаптиране към изменението на климата, живот в по-екологични градове и др. - бел. ред.). Този „етикет“ ще улесни достъпа до „капитал, идващ от частно финансиране, на което му е омръзнало от заблуждаващи зелени проекти и търси реални инициативи, в които да инвестира“, посочва Болдуин.

Той подчертава, че схемата е създадена с цел градове да решават сами пътя си към климатичната неутралност и да разменят добри практики с други участници.

„Това не е дългият размахващ пръст на Комисията, която гледа отгоре и казва на градовете какво да правят“, казва той. „Вместо това приканваме градове да създадат планове, които са подходящи за самите тях: това, което работи в Гьотеборг ще бъде донякъде различно от това, което работи в Истанбул“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
Относно психическите заболявания съм напълно убеден, че ако теб те прегледа психиатър ще открие ново такова или направо цял нов клон в психиатрията. Въглеродния неутралитет е много по-близо отколкото си мислиш. Само петрол, газ и ракети са ти в ***. Нормално за средностатистически ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Че аз си знам мястото като част от стадото... Написал съм го даже... Ако не бях в стадото, дреме ми накъде го водят, нямаше да се обаждам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Кpeтенът тимерманс знае ли, че в София има 38 хъхpeшки свърталища, които се топлят с кюмбета, в които горят парцали и гуми? Вярно, че на пръв поглед скоро цял ЕС ще стане климатически неутрален поради липса на горива - за транспортът ок - ще се возим с каруци като хъхpeците, ама на студено стои ли се? Така е когато на хора с психически заболявания им се дава власт, вместо да ги затварят в лудници и да ги увиват с мокри чаршафи. Да, София може и трябва да стане много по-чист и зелен град - особено ако се унищожат въпросните развъдници, но въгеродно неутралство няма как да има - дори да ни набият на всички по една коркена тапа отзад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 1 година
С тая празна кратуна не усещаш, че ти самият си елемент от стадото. Най-празноглавите се мислят за просветени и казват на умните стади, ей това е парадокс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Така става като повлекат стадото към скотобойната... Някое гoвeдo се поусетило и се опъва, а другите го гледат и недоумяват какво му става, каква е тая драма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Така става, като пpимата гледал отстрани преминавашия самолет...почнал да хвърля камъни по него. Та така и ти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
Никакъв живот не е "въглеродно неутрален". Новото извращение - "климатично неутрални и умни градове" - е неприкрито античовешко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още