Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие

880 хил. души смятат, че чрез ваксината срещу вируса ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях, показва проучване на „Тренд“

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Малко над една трета (33%) са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. 880 хил. българи са на мнение, че чрез ваксината срещу коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

Това показват данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо конспиративни теории около COVID-19. Проучването е реализирано в периода между 2-10 ноември 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1001 души на възраст на 18 г.

Малко над половината (52%) от българите са на мнение, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Една четвърт не са съгласни с това твърдение. За сравнение, делът на смятащите, че коронавирусът е изкуствена болест, през месец юни е 43%.

Отново има висок дял (45%) на смятащите, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят.

Темата с ваксините е особено актуална през последните седмици вследствие на първите ефективни ваксини срещу коронавирус, коментират от "Тренд". Една четвърт (25%) от българите през ноември са на мнение, че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още повече болестта и фармацевтичните компании да печелят повече. През месец април съгласните с това са били 39%.

През месец април 53% са били съгласни, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Този дял през юни и ноември е по 40%. Прави впечатление, че през ноември има повишаване на дела на несъгласните с това твърдение спрямо предходните изследвани месеци.

Една трета от българите са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които са съгласни с това твърдение.

935 хил. души (17%) са съгласни, че коронавирусът не съществува и че това е световна измама. Отчита се лек спад в споделящите това твърдение спрямо месец юни, когато делът е 23%. Естествено се е повишил делът на несъгласните през ноември – 65% спрямо 56% през юни. Това се дължи в голяма степен на повишаването на броя на заболелите и смъртните случаи и на факта, че в по-голяма степен хората познават вече човек, който е болен или е бил болен, коментират от социологическата агенция.

16% от българите са съгласни, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. През юни месец всеки пети (22%) българин е бил съгласен с това твърдение.

Относно твърдението, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината, 14% са съгласни с това през ноември, а през юни делът е бил 21%.

53% от българите не са съгласни, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Над половин милион българи (10%) обаче са съгласни с това твърдение. Делът на съгласните през юни месец е бил 12%.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
2
 
16
michaelis23 до: michaelis23
преди 1 месец
то и са всеки си носи смартфона, който е с чип, работи, подслушва, снима без да пита, всеки е забил нос в него че и си плаща за тва, какво повече да слагат подкожно ?!? .... :))
1
 
1
 
15
преди 1 месец
аз че съм "конспиратор" Нр. 1 не вервам, че е биологично оръжие, щот био оръжие значи да треби наред, а тва не треби наред само в новините уж мрат, тва е просто един обикновен лабораторен грип. А па тия "течни чипове" малко също е простотия (първо има ли такоз изобще) щот ако сложат "течен чип" на бай Мангay от Факултета нема да получават кой знае кви данни за живота и контрола на това човекопoдобно, т.е. чипа не се "изплаща" в случая, както и за повечето био маса из света .... :)) Но вече ваксината че може да навреди на хората и да ги напрай безполови тва е 99% сигура щот за 5 месеца скалъпена в мазата то я има още отдавна ама нали уж "я праят да спасят хората" ....
0
 
0
 
14
abdul до: abdul
преди 1 месец
Няма профилна снимка
а честито

Tedros Adhanom Ghebreyesus (Ge'ez:
0
 
0
 
13
abdul до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
а здравния министър на етиопия може ли?
0
 
0
 
12
Pyramid до: bgMan
преди 1 месец
Мненията са вид домисли, а не факти. Да се водиш от мнения - което става почти винааги - не е признак на зрялост, сила, подготовка и умения. МНЕНИЯТА са толкова, колкото и хората (+/-), а фактите, само това, което са.

Още от Икономика и политика
Танцовите школи може да заработят от началото на февруари