IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие

880 хил. души смятат, че чрез ваксината срещу вируса ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях, показва проучване на „Тренд“

11:37 | 24.11.20 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Малко над една трета (33%) са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. 880 хил. българи са на мнение, че чрез ваксината срещу коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

Това показват данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо конспиративни теории около COVID-19. Проучването е реализирано в периода между 2-10 ноември 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1001 души на възраст на 18 г.

Малко над половината (52%) от българите са на мнение, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Една четвърт не са съгласни с това твърдение. За сравнение, делът на смятащите, че коронавирусът е изкуствена болест, през месец юни е 43%.

тр1 тр1

Отново има висок дял (45%) на смятащите, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят.

Темата с ваксините е особено актуална през последните седмици вследствие на първите ефективни ваксини срещу коронавирус, коментират от "Тренд". Една четвърт (25%) от българите през ноември са на мнение, че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още повече болестта и фармацевтичните компании да печелят повече. През месец април съгласните с това са били 39%.

През месец април 53% са били съгласни, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Този дял през юни и ноември е по 40%. Прави впечатление, че през ноември има повишаване на дела на несъгласните с това твърдение спрямо предходните изследвани месеци.

Една трета от българите са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които са съгласни с това твърдение.

тр2 тр2

935 хил. души (17%) са съгласни, че коронавирусът не съществува и че това е световна измама. Отчита се лек спад в споделящите това твърдение спрямо месец юни, когато делът е 23%. Естествено се е повишил делът на несъгласните през ноември – 65% спрямо 56% през юни. Това се дължи в голяма степен на повишаването на броя на заболелите и смъртните случаи и на факта, че в по-голяма степен хората познават вече човек, който е болен или е бил болен, коментират от социологическата агенция.

16% от българите са съгласни, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. През юни месец всеки пети (22%) българин е бил съгласен с това твърдение.

Относно твърдението, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината, 14% са съгласни с това през ноември, а през юни делът е бил 21%.

53% от българите не са съгласни, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Над половин милион българи (10%) обаче са съгласни с това твърдение. Делът на съгласните през юни месец е бил 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
то и са всеки си носи смартфона, който е с чип, работи, подслушва, снима без да пита, всеки е забил нос в него че и си плаща за тва, какво повече да слагат подкожно ?!? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
аз че съм "конспиратор" Нр. 1 не вервам, че е биологично оръжие, щот био оръжие значи да треби наред, а тва не треби наред само в новините уж ***, тва е просто един обикновен лабораторен грип. А па тия "течни чипове" малко също е простотия (първо има ли такоз изобще) щот ако сложат "течен чип" на бай Мангay от Факултета нема да получават кой знае кви данни за живота и контрола на това човекопoдобно, т.е. чипа не се "изплаща" в случая, както и за повечето био маса из света .... :)) Но вече ваксината че може да навреди на хората и да ги напрай безполови тва е 99% сигура щот за 5 месеца скалъпена в мазата то я има още отдавна ама нали уж "я праят да спасят хората" ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
а честитоTedros Adhanom Ghebreyesus (Ge'ez:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
а здравния министър на етиопия може ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
Мненията са вид домисли, а не факти. Да се водиш от мнения - което става почти винааги - не е признак на зрялост, сила, подготовка и умения. МНЕНИЯТА са толкова, колкото и хората (+/-), а фактите, само това, което са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие.Да речем така: Дори и да не е изкуствено създаден, има всички характеристики, които, го правят почти съвършеното биологично оръжие. Остават малко слабости в това му приложение и, основната е, че няма управляемост и се изплъзва от контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
Bull-bb
преди 3 години
"Големият Ресет/Рестарт"***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
Bull-bb
преди 3 години
Дали е естествен или не няма значение, реалното е , че вече Премиера на Канада открито говоря за "Голямият ресет/рестарт" на Обществото както и глобалистите от събитието в Давос/Швейцария.Проверете сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Конспиративните теории са за глупаците, които не могат да мислят сами. Проверете фактите.Covid 19 е точно изкуствено създадено биологично оръжие. В сферата на предположенията е вече дали е пуснат случайно или нарочно. Не коментирам това.Има достатъчно мнения не само на патолози, но и на ред други учени, че Covid 19 не е плод на случайни природни мутации, а на генно инженерство.Другото което може да проверите е къде изчезна поколението китайски учени, които са работели с техни западни колеги в Ухан до началото на пандемията. Западните им колеги опитват да се свържат с тях но никой не знае нищо. Все едно не са съществували. Не забравяйте и как в най-голямата криза за маски, облекла за защита и апарати за обдишване Китай спря износа и продаваше само на тези страни, който спираха да използват термини като "китайския вирус" или "вируса от Ухан". В България се случи точно същото. ББ договори сделка и изведнъж българските медии спряха да употребяват тези думички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Конспиративните теории винаги са много убедителни. Поне за някои хора. Но учените, които ги подкрепят са много малък процент, което със сигурност важи и в този случай. Разбира се, въпросът не е в бройката. Но в науката задължението да докажат хипотезата си се пада на тези, които я подкрепят. Който я отхвърля не е длъжен да доказва нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още