IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Кунчев: Ваксината ще остане безплатна и доброволна

До края на юни може да стигнем до 2 милиона ваксинирани, твърди директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов

10:54 | 26.02.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Държавата няма да се откаже от принципите ваксинацията да бъде безплатна и доброволна. Това заяви в ефира на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той изрази надежда, че ентусиазмът на хората да се имунизират няма да се охлади и колкото по-рано човек се ваксинира, толкова по-добре за достигането на колективен имунитет.

При достигане на 1-2 млн. ваксинирани българи няма да се стига до големи бройки новозаразени и препълване на болниците, обясни Кунчев.

Главният здравен инспектор увери, че се пазят вторите дози за всички ваксинирани. Пази се също първа и втора доза за изборната администрация - около 90 хил. души.

По думите му никой с една доза не може да е сигурен, че е защитен. „Не можем да излезем от характеристиката на продукта, няма как да не го следваме. Поели сме ангажимент към хората, че ще осигурим тези две дози и ние ще го направим. Зависим от доставките, за да възстановим „зелените коридори", ако фирмите изпълняват стриктно договорите, много бързо можем да ги възстановим“, увери Кунчев. 

Относно избора на ваксина, такава възможност ще има на „по-късен етап“, каза още той.  По думите му сертификатът за ваксиниране не е дискриминация, това дава възможност на хората да преминават по-бързо през гранични пунктове, защото са защитили себе си и останалите. „Това е положителна дискриминация, няма да е държавата тази, която ще слага бариери. И да не го направи България, други държави го направят - Гърция, Турция, Хърватия“, каза Кунчев.

Пред Нова телевизия директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов заяви, че до края на юни, при добро стечение на обстоятелствата и нормално зареждане с ваксини, страната ни може да стигне до 2 млн. ваксинирани с 2 дози. „От ваксиниране се нуждаят около 4 милиона. От тях 50% да се ваксинират това са 2 милиона. Като сложим преболедувалите и децата, ще бъде създаден колективен имунитет и ще живеем малко по-спокойно. Правим всичко възможно това да се случи”, заяви проф. Балтов.

По думите му в момента в страната – при лични лекари и центрове за ваксиниране, има около 10 000 дози от ваксината на AstraZeneca. Днес те ще бъдат изчерпани, защото от тях не се пази втора доза. „Цялото количество ще бъде поставено, защото диапазонът между първа и втора доза е 70 дни”, обясни проф. Балтов. Втора доза се пазело за около 20 000 ваксинирани с Pfizer и Moderna. От тези ваксини се пазят още около 50 000 дози за районните и секционните избирателни комисии. По думите му тези количества ще бъдат освободени след 10 март, ако не бъдат използвани.

Балтов потвърди, че в събота следобед или вечерта се очакват още 52 000 дози от ваксината. Ако те пристигнат, отново ще бъдат отворени „зелените коридори”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
поръчано е точно толкова колкото е необходимо ... тия дето нещът да се ваксинират никой не ги брои никъде . виж поръчките и доставките как вървят по месеци ... България е поръчала около 3млн дози РНК и 4,5млн дози векторни ваксини ... таман за половината население , щото 1,5млн искат да се ваксинират и 3млн се колебаят ... другите да се оправят както си знаят , нямат значение за икономиката ...тъй че дишайте свободно антиваксърчетата , никой не ви брои за нищо ... нито ще ви се моли некъде за нещо , дори е редно да се извади и ковид пътеката от болниците догодина ... минават всички на домашно лечение антиваксъри ако пипнат ковид и готово ... ка.тилът магъров кво рече ... ?! сухите съчки ще изгорят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
neon7
преди 3 години
Пригответе се за абонамент...Scientists: Vaccination Before Every Vacation May Be Neededhttps://***.zerohedge.com/covid-19/scientists-vaccination-every-vacation-may-be-needed
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Като е доброволна, що поръчахте индустрални количества бе ***** ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
абе и платна да стане се ми е тая ама дали ше остане доброволна ей там е ключа от кошницата .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
Безплатна....че производителите да не би да ви я дават ей така без нищо?Нали ги платихте ваксините, как ще са безплатни....с чии пари, питам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
кунчев, ае стига с ваще еврейски мурафети. обявявай край на пандемията, сваляне на маските и да приключва медицинския ви роман с хепиенд, че на някои хора вече не им е забавно и току виж почнали да правят списъци, ама не за ваксиниране..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още