Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Антон Антонов: Проблем със системата за електронни винетки няма

От понеделник ще закупуваме електронни винетки и от търговски обекти, а към момента има много голям брой новозакупени стикери, твърдят от МРРБ

Антон Антонов: Проблем със системата за електронни винетки няма

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Проблем със системата за електронни винетки няма. Това обяви в ефра на БНТ директорът на Националното тол управление в АПИ Антон Антонов. Според него единственият констатиран проблем са терминалите за закупуване. Той призна, че сайтът bgtoll.bg, от който се закупуват електронни винетки, е имал проблеми в началото, но те са изчистени.

Междувременно експеримент на bTV показа, че купуването на електронни винетки от терминал действително вече е възможно и от днес системата работи.

Антонов обяви още, че до средата на следващата седмица по граничните пунктове ще бъдат инсталирани 37 терминали за закупуване на електронни винетки. Според него с въвеждането на всяка нова система е нормално да има известни грешки и посочи, че Министерство на външните работи е дало инструкции на международните превозвачи как могат да си купят електронна винетка по интернет.

Единственият констатиран от АПИ проблем с електронните винетки е бил с терминалите за закупуване, категоричен е Антонов. По думите му шофьорите, които са купили електронни винетки по няколко пъти за един и същ автомобил, ще бъдат компенсирани. „Полагаме всички усилия системата да работи“, допълни той.

Антонов увеври, че 54 души работят с IT системите, а сайтът bgtoll.bg наистина е имал дребни проблеми, които обаче вече са изчистени.

Според него гратисният период, даден до 15 януари, няма да коства сериозни загуби за бюджета. В малките населени места от понеделник винетки ще разпространяват и в клоновете на Българските пощи.

Директорът на Националното тол управление каза, че конвертирането по няколкостотин пъти на хартиена винетка в електронна, засечено от системата, не се дължи на бъг. В момента кол центърът не работи, но ще започне работа от следващата седмица. Дотогава шофьорите могат да звънят на телефоните на АПИ, обясни Антонов. 

Още по темата

В понеделник предстои в много голяма част от търговските обекти да бъде дадена възможност и за закупуване на каса и заплащане на електронна винетка. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Радослав Николов в ефира Нова телевизия. Това със сигурност ще облекчи натоварването на самите терминали и ще се намалят проблемите, посочи Николов.

Той уточни, че тази възможност не е предоставена по-рано заради много организационни дейности, които трябва да се осъществят, добави той. „Практиката в голяма част от страните, където се влиза на вход след граница е да не се закупуват на самите пунктове, а или онлайн през отделните канали – мобилно приложение или уеб сайт, или през първия възможен търговски обект”, обясни Радослав Николов.

Той коментира и множеството сигнали за закупуване на електронна винетка. „Когато има основателни възражения и възникнали грешки, те ще бъдат разгледани индивидуално случай по случай и този проблем ще бъде изчистен, но нека това да не става повод за генерализиране като цяло на работоспособността на системата и всеки такъв отделен случай не е повод за това да считаме, че има обща неработоспособност на самата система. Към момента има много голям брой закупени електронни винетки по абсолютно всички канали и много голяма част от тях са реализирани абсолютно коректно, така че това е също знак за доверие от страна на всички потребители по отношение на системата”, каза още Николов.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
14
 
2
oio
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
А кога пак ще пуснат конвертирането на старите хартиени винетки в нови електронни? Това е въпроса който интересува повечето хора, защото човек може лесно да напише номера на автомобила си, да сложи една дата и да се реистрира за винетка, дори и да няма хартиена такава. Хем безплатно, хем си в системата и никой няма да те отчита като нарушител с камерите, защото си в системата. Кога ще продължим с конвертирането?
0
 
13
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Антон Антонов: Проблем със системата за електронни винетки няма
-------
Странно заглавие за материал, в който се обеснява как поетапно ще се отстраняват проблемите с винетките.

Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска