IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Балтов: Здравната система е готова за трета COVID вълна

Няма болница в София, която да няма готовност да поеме COVID болни, твърди директорът на "Пирогов"

10:10 | 08.02.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Директорът на &quot;Пирогов&quot; проф. Асен Балтов&nbsp;<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов Снимка: БГНЕС

Здравната система е готова за евентуална трета вълна на коронавируса. Това каза по БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

През миналата седмица Националният оперативен щаб предупреди, че предстои трета вълна на заболели от коронавирус у нас до края на февруари и призова за спазване на мерките.

Професор Балтов посочи, че за последната седмица има минимално нарастване на заболелите – с около 10% спрямо предишната седмица. И обясни, че ако и тази седмица увеличението е 10%, това не е фатално и системата може да поеме тези болни. Ако започне обаче експоненциално увеличение на заразените, то това ще наложи въвеждането на рестриктивни мерки.

„За съжаление вирусът не е изчезнал, той е тук, вече има и модификации. Апелът ни е да се спазват мерките и да бъдем отговорни към себе си и околните", каза ще директорът на "Пирогов".

„Няма болница в София, която да казва, че няма готовност да поеме COVID болни. Няма болница, която да е закрила COVID отделение, а всички болници работят със запазен 20% капацитет за болни от коронавирус“, заяви медикът.

Проф. Балтов се надява третата вълна да не бъде силна като втората и до март да има голяма група от хора, които са ваксинирани и защитени, за да може лятото да бъде нормално. 

Балтов силно се надява, че хората, виждайки данните, ще изпълняват препоръките на лекарите. „Независимо, че имаме доста хора, които вече са преболедували коронавируса и смятат себе си за недосегаеми, се надявам да спазват мерките, защото вирусът не е изчезнал, той е тук“, каза специалистът.

"Едно от нещата, за които апелираме, е носенето на маски, въпреки че сме се ваксинирали и преболедували. Това неносене на маски може да доведе до заразяване на хора, които са по-беззащитни", каза проф. Балтов.

По думите на Балтов е било изключително важно учениците да тръгнат на училище. За моловете и фитнесите са направени специални препоръки. "Ние силно се надявахме, че хората ще се вслушат в това, което им препоръчваме и ще го изпълняват. Виждаме, че не го изпълняват и това неминуемо ще доведе до рестрикции", предупреди проф. Балтов.

В следващите няколко месеца ще бъде засилен темпът на ваксиниране. С новата ваксина на AstraZeneca изграждането на колективен имунитет ще може да стане много по-бързо, защото количествата, които идват, са много сериозни. Очаква се до края на февруари от ваксината да пристигнат около 260 000 дози, посочи проф. Балтов.

Вчера в "Пирогов" с ваксината на AstraZeneca са ваксинирани 30 души. От днес започва много по-сериозната ваксинация и болницата има готовност при получаване на  списъците от РЗИ да ваксинира по 250-300 човека. При ваксината на AstraZeneca до 60-тия ден нараства възможността за имунен отговор на организма, натрупват се антитела, но втората доза трябва да бъде приложена не по-късно от 90-тия ден.

Медикът подчерта, че информираният избор за ваксината трябва да се направи от лекарите.

Има избор на ваксините, каза проф. Балтов и допълни, че личните лекари могат да започнат да ваксинират с ваксината на AstraZeneca още от утре, защото е много лесна за съхранение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
не му ли писнА на тоа народ да го баламосват ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
нема нищо да се изпусне мише , всичко по редът си ... наш'та територия нема празно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
аууу ами давайте тогава, пускайте я че ше изпуснеме влака после с новите щамове .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още