IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Пеканов: Енергетиката и върховенството на закона са все още отворени теми

В Плана за възстановяване и устойчивост залагаме по-социална роля на държавата, посочи служебният вицепремиер

10:47 | 06.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Facebook</em></p>

Снимка: Facebook

Има две отворени теми в Националния план за възстановяване и устойчивост и по тях текат още подобрения – в сферата на енергетиката и в сферата на върховенството на закона. Това съобщи по БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му има забавяне с Плана за възстановяване и устойчивост, но сигналът от Брюксел винаги е бил - „по-добре добър план, отколкото да използвате тези средства по претупан начин".

В търсене на консенсус 

„Двете неща, за които ангажиментът трябва да е по-висок, са в сферата на енергетиката - бъдещето на въглищните региони. Втората сфера е върховенството на правото и закона“ препоръча вицепремиерът.

Той е на мнение, че „един служебен кабинет, който има доста ограничен мандат, не може да се ангажира, че в следващите година - две-три, тази и тази реформа в сферата на върховенството на закона ще е случи".

„Не е редно аз да обещавам нещо на европейските институции, когато реално народните представители ще са носители на тези промени. По тези точки трябва да постигнем консенсус с народните представители. За да изпратим плана, те трябва да го консултират", препоръча Пеканов.

Той потвърди, че това ще е финалната версия на плана.

„Планът е готов. Но начина, по който е оформен, можеше да бъде по-добър. Сега е комбинация от усилията на всички министерства. За големите въпроси, които остават, трябва да има стабилен редовен кабинет", категоричен е служебният вицепремиер.

Пеканов съобщи, че е отворен за дискусии и вече се среща с парламентарни групи. Смята, че коректно подхожда и е убеден, че ще се случи приемственост с редовния кабинет.

Реформите 

Една от реформите в плана е създаване на Комисия за енергиен преход към климатична неутралност - нещо, към което се стреми цяла Европа.

„В плана е заложен и проект за медицински хеликоптери - за оказване помощ по въздуха. Те са съсредоточени в сферата на здравеопазването, но този проект може да бъде допълнен с хеликоптери, които да помагат при пожари“, уточни вицепремиерът.

Той е на мнение, че „жестът на Слави Трифонов да дари средства от субсидията на партията е достоен“, но според него е важно държавата да има институционалната подготовка да реагира в такива ситуации.

„Не трябва да се надяваме на дарения за такива неща, които са централна роля на държавата и институциите", коментира служебният вицепремиер. 

Приоритетите 

Пеканов обясни, че има 11 нови проекта. „Единият от тях е Комплексен център за управление и мониторинг на рисковете. Това е единен център, в който да се поучава информация за опасности авария и бедствия - пожари, наводнения, изсичане на гори, неправомерни действия. Така че в реално време институциите да получават таи информация и да могат да отговарят на рисковете. Гражданите също да са информирани“, разкри промените в плана той.

По думите на вицепремиера държавата трябва да има институционалната подготовка да отговаря в подобни ситуации като пожарите.

„През годините сме игнорирали нещата, които държавата трябва да върши, трябва да имаме истински механизми, които да гарантират това. За да има такива механизми, сега и в Плана залагаме по-социална роля на държавата. С Министерство на труда и социалната политика в рамките на Плана се въвежда реформа, която да засили социалното включване, социалната сфера, индексиране на подпомагането на най-социално изключените - нещо, за което сме били критикувани през последните години", уточни служебният вицепремиер.

На критиката, че последната версия на Плана не е съгласувана с най-голямата представена парламентарна група, Пеканов заяви, че в много кратък срок е трябвало да се изготви подобрената версия на Плана и ако в ситуация на предизборна кампания, са били отворили цялата преработка на Плана за всички политически партии, нямало да стигнат до завършен вид.

Той е категоричен, че по важните теми като влизането на страната ни в еврозоната трябва да има обществено обсъждане, а решението да вземе редовно правителство, което да адресира рисковете и да прецени къде да има мониторинг и контрол.

Пеканов смята, че политиката на държавата при ползване на европейски средства трябва да се стреми към кохезия с европейските страни. 

Що се отнася до бъдещето му в политиката, той напомни, че има ангажименти като част от служебния кабинет, но дългосрочно плановете му са да развива научната си кариера като икономист.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Asdf1234
преди 2 години
Човече - малък си. Време е да си отиваш на село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още