IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични за година

Обсъжда се личният лекар да има право да дава по-малко дни болнични

20:08 | 20.11.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични на човек в годината. Това е една от идеите за справяне на проблема с фалшивите болнични. Тя ще бъде обсъдена от социалните партньори в Тристранния съвет, каза пред БНТ социалният министър Бисер Петков.

Сред предложенията за решаване на проблема с фалшивите болнични е и личният лекар да има право да дава по-малко дни болнични.

Личният лекар сега може да издава болничен лист до 14 дни. Обсъжда се предложение да се намали този срок. Мисля, че и от лекарските среди се изказа подкрепа до 7 дни.

Петков обясни, че всички мерки за ограничаване на фалшивите болнични, обсъждани досега, отново ще бъдат обсъдени в Тристранния съвет.

„Нека да оставим темата на един широк разговор и аз съм сигурен, че този път тя няма да се остави така в безвремието. А ще се намери решение, което да бъде подкрепено от всички и да бъде приведено в действие“, каза министърът.

„Ако НОИ, който плаща през всичките тези години болничните листове, има възможности за контрол, нещата може да се развият в друга посока“, посочи Хасан Адемов, председател на социалната комисия в парламента.

„НОИ и сега осъществява контрол върху издадените болнични листове и е една от институциите, които имат право да обжалват тези болнични листове. Явно трябва по-добре да се координират контролните механизми, така че да бъдат по-ефективни“, коментира още Бисер Петков.

КТ "Подкрепа"обяви, че ще предложи първите 5 дни от болничните да са за сметка на работодателите. Предложението ще бъде направено на предстоящо извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Protokol
преди 4 години
Тъпо пЪрче си ти... Айде затваряй лафката и бЕгай у сивия сектор....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още