IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов иска пълна прозрачност за снабдяването с ваксини срещу COVID-19

Темата за закупуването на ваксини предизвиква безпокойство, тъй като за тях се правят заявки за доставки още преди да са разработени, каза премиерът

21:33 | 29.10.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Vanden Wijngaert/Bloomberg

„Всички знаехме какво ще се случи с COVID-19 и затова настоявах за единен медицински протокол, единни бързи тестове, солидарност и справедлив достъп до ваксините в ЕС. Още юли, август, септември това можеше да бъде направено и да действаме срещу този коварен вирус“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди видеоконференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на COVID-19, цитиран от правителствената пресслужба.

Българският премиер изтъкна, че безпокойство предизвиква темата за купуването на ваксини, тъй като за тях се правят заявки за доставки още преди да са разработени.

„Нямаме спецификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 милиона ваксини, а имаме примерно 300 хиляди желаещи и след това трябва да се унищожават, да се изхвърлят, а не може да се препродава“, каза още Борисов.

Той добави, че ваксините изискват специални условия за съхранението, което налага допълнителни разходи.

„След малко ще запозная колегите ми от Европейския съвет с притесненията ми и ще настоявам за пълна прозрачност по отношение на снабдяването с ваксините“, каза още Борисов.

Дискусията се провежда онлайн заради пандемията, а премиерът се включва в нея от дома си, тъй като е под карантина. Акцент в обсъжданията ще бъде поставен върху въпросите за тестването, проследяването и ваксините.

Борисов ще препотвърди позицията на страната ни, че е необходимо да продължат усилията на държавите членки да бъдат единни във времето на трудното изпитание COVID-19 и във всеки един момент да се поддържа цялостна координация на равнище ЕС срещу новия вирус.

Пред останалите лидери министър-председателят Бойко Борисов ще подчертае многократно увеличения капацитет на България по отношение на тестването за COVID-19, както и важността от координираност и единен подход за всички държави членки според препоръките на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
май и тебе искаш да те "омачкат" в държавните чаршафи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 3 години
дааа, а прозрачност при крадливата ви хунта, мутро изпаднала? прозрачност в договорките ви с дпс?айде давай оставка, престъпник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
А защо не иска прозрачност за всичко дето го вършат управляващата шайка престъпници заедно със стоящите в сянка Доган и Пеевски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
беляНЕ нема как да се случи , виж 7 реактор в козлодуй от ново поколение е напълно възможна опция . естествено не руски или китайски ... :))) ... икономиката върви много добре и е напълно възможно да ни го натресът ... ти големо любопитство имаш към личните покои на Бащицата , с коя мачка държавните чершафи ... може мачка .... и че се опнал нАпреко на държавния матрак ... той през държавата напреко магистрали строи та на матрака ли не може напреко ... и си порка вечер chivas regal royal salute 21 yo ... :))) ... така борят мъжете ежедневния стрес , жени и пиене , докато кардиологът след втората сърдечна криза не ти забрани категорично вече тези малки радости и ти изпише три-четири хапчета дневно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Те ваксините са ясни за 2-3 болници в София както винаги :)Бойко ела се разходи тайно влез в някоя болница в Княжеството ... просто ще се учудиш за какво иде реч.... но влез тайно и влез в някоя стая просто е ужасно ! А плащаме еднакви осигуровки с вас от София дето сте ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
ТОЛКОВА компроментиран, елементарен, продажен, невеж премиер НЯМА право да управлява повече. Да не се прави на НИ ЛУК ЯЛ НИ ЛУК МИРИСАЛ.Той ли ще говори за прозрачност?????!!!!!!!Още нямаме прозрачност за парите му в чекмеджето, кюлчетата злато, пищова и тлъстото му голо тяло, проснато напреко, за имотите в Барселона, за милиардите и т.н. Освен често поднасяни глупости кой го е "сготвил" с цел да уязви президента, в който е фиксиран със злоба. Искаме да знаем прозрачно какви ги дроби Борисов с Турския поток, изпълняван от руснаци.Искаме да знаем за словесните упражнения - един ден на тема Белене, после на 7-ми реактор и т.н. Сега и това се спря. Това отдавна говори за психическа неустойчиват на произнасящия ги. Страшно е да си помислим, че такъв човек управлява цяла страна. А как се прави на международник между Ердоган и Макрон и ги поучава в демократичност!!!!, как заби преговорите със Северна Македония и др. - да не говорим! Срам и позор!НЕНАПРАЗНО го е страх да се появи в центъра на София, а джитка с държавната джипка (което е противозаконно) по гори и села. СТРАХ го е - ноторно известно колко е СТРАХЛИВ. Не харесвал младите! ТЕ "УМИРАТ" за него. За тях той е някаква карикатура, невиждано нагла и проста, някакаъв анахронизъм и МУТРА. Всички отчитаме, че с нашето голямо търпение, а и равнодушие, при някои апатия го оставихме да безчинства с професията си на пожарникар и мутра толкова години и да прахосва пари от бюджета и дадени на страната от ЕС. Със сегашните престъпни действия по бюджета залага много капани за в бъдеще.Мутри, сбогом!!!! Вземай си калинките барабар с *** и ОСТАВКА! ВЕДНАГА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още