IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Промените в трудовото законодателство са неизбежни

Въвеждането на нови форми на труд изискват гъвкавост и от двете страни, смята Жасмина Саръиванова

11:18 | 11.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Необходими са промени в Кодекса на труда, трябва задълбочен анализ на цялото ни трудово законодателство, което е от 1986 г. Не можем да продължим да работим по остарели правила. Това заяви Жасмина Саръиванова, директор "Защита на работодателските интереси" в Българска стопанска камара (БСК), в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

От БСК, както и от друго работодателски организации, смятат, че е необходимо да се елиминира възможността за т. нар. натрупване на отпуск върху отпуск, включително за времето за отглеждане на дете, творчески отпуск и др.

Жасмина Саръиванова обясни, че позицията на БСК е в съответствие и с практиката на Съда на Европейския съюз, който прави разграничение между отпуските по болест и родителския отпуск.

По думите на госта обаче отново се прави опит за преодоляване на празнота или неточност като се дават предложения за промени в подзаконовите нормативни актове, а не в Кодекса на труда.

„Натрупването на отпуски се отразява негативно върху текущото финансово състояние на предприятието. При натрупване на един вид отпуск, докато се ползва друг вид отпуск при прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да изплати значителни суми като обезщетение“.

„Пандемията ни налага да преосмислим трудовото законодателство, но това не са въпроси, които възникнаха по време на пандемията, а се натрупват през последните години“, каза още Жасмина Саръиванова. „С въвеждането на новите форми на труд, с необходимостта от гъвкавост и от двете страни, промените са неизбежни“, смята тя.

Очаквайте видео с целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още