IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП внесе в НС предложението за спиране на плащането на битови сметки

Левицата настоява и за спиране на срокове по граждански, административни, наказателни и изпълнителни производства

17:04 | 16.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

БСП внесе в Народното събрание проект на решение, с което настоява да се спре плащането на сметки за вода, ток и телекомуникации за срока на въведеното извънредно положение в България и един месец след неговата отмяна. 

От левицата предлагат още да се наложи мораториум върху спирането на подаването на електроенергия, топлоенергия, вода и телекомуникационни услуги за битово потребление при неплащане на дължими сметки.

В мотивите си към проекта левицата изтъква, че поради въведено извънредно положение във връзка с разпространението на коронавируса продължителният престой на гражданите по домовете им трябва да бъде придружен с гарантирано осигуряване на елементарни битови условия. С тези мерки ще се избегне от една страна струпването пред пунктовете за заплащане на сметки, а от друга - хората няма да се притесняват, че ще бъдат прекъснатите услугите, които  в момента им гарантират минимално спокойствие, смятат от левицата.

БСП изтъква още, че тези действия са необходими, защото много българи ще изгубят доходите си в резултат на наложените рестриктивни мерки. 

По-рано днес социалният министър Деница Сачева заяви, че е рано е да се говори за въвеждане на мерки като отлагане на плащането на данъци и осигуровки, тъй като е едва третият ден от въвеждането на извънредно положение в България. Рано е и за мерки като мораториум на битовите сметки, за фиксирани цени на някои стоки срещу спекула, както и за отлагане на плащане на вноски по кредити и други подобни мерки.

На брифинг в Министерския съвет енергийният министър обяви, че предложението за въвеждане на мораториум върху плащанията е изключително рискова стъпка. Теменужка Петкова заяви готовност да се удължат сроковете и да се подходи индивидуално към случаите, за които това се налага. „Гратисният период за неплащане на сметка за ток ще бъде удължен от 10 на 20 дни, ако се налага ще го удължим още, но да се говори да се преустановят плащанията, е твърде рисково и ще доведе до междуфирмена задлъжнялост, от която трудно ще излезем“, обясни Петкова. Тя подчерта, че това не е в интерес на потребителите, защото ще се натрупат твърде много задължения, които после ще натоварят силно семейните бюджети.

Левицата внесе още Законопроект за спиране на срокове по граждански, административни, наказателни и изпълнителни производства по време на обявеното извънредно положение в България. В мотивите си БСП изтъква, че в настоящата ситуация е наложен ограничен достъп до съдебните сгради, поради което е абсолютно необходимо отлагането на множество дела, тъй като обратното би означавало невъзможност на юридически и физически лица да защитят правата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още