Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България е лидер в ЕС по ръст на доставките на бензин, газ и дизел през март

Доставкита на керосин у нас и в ЕС намаляват чувствително заради спирането на голяма част от полетите

България е лидер в ЕС по ръст на доставките на бензин, газ и дизел през март

Снимка: Pixabay

Вносът на керосин в България се срива с 57,1% през март спрямо февруари заради спирането на масовото придвижване на хора във връзка с коронавируса, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. По този показател страната ни е на второ място в ЕС.

Първа е Румъния с 87% спад на вноса на керосин. След нас е Швеция с 56,8% понижение на доставките на керосин, а четвърта е Италия с 52%.

Като цяло в ЕС доставките на керосин намаляват с 26,7%.

Същевременно в България се увеличават доставките на мазут през третия месец на годината – над два пъти и половина. Лидер по доставки на мазут е Дания с трикратен ръст. Трета е Швеция с увеличение от 75 на сто. Ръстът средно за ЕС е само 5%.

Доставките на газ и дизел в България през март спрямо февруари нарастват с една трета, което е най-много в ЕС. Средно в блока ръстът е 0,6%. При доставките на бензин увеличението за България е с почти 40% - също най-голямо в ЕС, при намаление средно за Съюза от почти 15%.

Силни спадове в Италия

Мерките за ограничаване разпространението на COVID-19 се различаваха между държавите членки на ЕС по техния график и тежест. Първата държава от ЕС, която наложи строги национални мерки, беше Италия, а последиците са особено очевидни в нейните данни, подчертават от Евростат.

През март 2020 г. доставките на бензин спаднаха в почти всички страни от ЕС. В някои случаи те достигат рекорден минимум. Най-голямо намаление в количествата се наблюдава в Италия (-40%), Испания (-33%) и Франция (-20%).

Доставките на газ/дизелово гориво намаляват най-силно в Италия (-26%) и Испания (-11%). По същия начин доставките на пропан-бутан намаляват с 27% в Италия, където се използва широко като транспортно гориво.

Потреблението на суров петрол от рафинериите също намалява

Потреблението на суров петрол в рафинериите в ЕС се е понижило с 5% в сравнение с февруари, като най-големите спадове са наблюдавани във Франция (-31%) и Италия (-24%). В сравнение със средната стойност за март през последното десетилетие потреблението на суров нефт в рафинериите пада в тези две страни съответно с 58% и с 33%.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
5
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
И не само в това. Лидери сме с НАЙ-НИСЪК доход на човек от населението в ЕС. Лидери сме по най-бързо обезлюдяване (депопулация) и остаряване на населението. Лидери сме по най-висока СМЪРТНОСТ в света. Лидери сме по най-разпространена корупция в ЕС и откакто ГЕРБ са на власт, от 2009 г. сме на първо място неотклонно. Лидери сме по НЕсвобода на словото - на 111-то място в света, като нашите партньори са сред първите 30-40 места. Лидери сме по най-голямо разслоение сред бедни и богати - на база първите и последине 20% с най-висок и най-нисъкк доход сме на първо място в ЕС - съотношение 8.2 при около 5 процента средно за ЕС.

ТОВА няма да ви се каже в официалните новини и ежечасни интервюта на премиера с хвалби. НО СЕ ЗНАЕ!

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември