IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България изпраща рекорден зимен сезон

Посещенията на чуждестранни туристи се увеличават до 1,1 млн., страната ни става все по-разпознаваема и като дестинация за културен туризъм, според анализ

18:07 | 05.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изминалият зимен сезон е рекорден за България и по отношение на приходи, и като чуждестранни посещения, отчита в анализ Министерството на туризма (МТ).

За периода декември 2016 г. - март 2017 г. са реализирани над 1,4 млн. посещения на чужденци, от които 1,1 млн. са били на туристи. Приходите от тях възлизат на 745 млн. лв., което е с 18,6% над постигнатото за миналия зимен сезон. Тенденцията, която отличава изминалата туристическа зима, е леката промяна в структурата на входящия туризъм - нарастват посещенията от държави, които не са съседни на България. Като цяло се увеличават туристите от Европа, ръстове има и от по-далечни пазари.

Според анализаторите от министерството основните фактори, които допринасят за ускоряване на растежа на туризма през този зимен сезон, са подобряващото се съотношение цена-качество и постигането на конкурентоспособен туристически продукт.

Зимен сезон 2017 е на второ място по процентен растеж в броя на посещенията на чуждестранни туристи в България и на първо място по абсолютен растеж сред последните 15 зимни сезона. Налице е ръст от 19,9% при посещенията на чужденци спрямо същия период на 2016 г., което е рекорд след влизането на България в Европейския съюз (ЕС).

Данните дават основание да се счита, че зимният сезон е протекъл много успешно, пише в анализ на министерството.

Ръст в посещенията на чуждестранни туристи в България се наблюдава от почти всички водещи пазари за зимен туризъм, от всички географски макрорайони в Европа, както и от важните далечни пазари. Двигатели на ръста през този зимен сезон са градския, ски, културния и бизнес туризма. Налице са индикации, че културният туризъм се развива с бързи темпове през този зимен сезон, като видимо се повишава интереса на чуждестранните туристи към дестинации, предлагащи много добри условия за културен в комбинация с друг вид туризъм (София столица, област Велико Търново, област Габрово и др.).

Над 1,4 млн. чуждестранни посещения 

За периода декември 2016 г. – март 2017 г. общият брой посещения на чуждестранни туристи е нараснал близо 2,3 пъти, съпоставен с периода декември 2001 г. – март 2002 г. и вече надхвърля 1,4 млн. посещения. Ръстът в посещенията има неравномерен характер, като особено силно увеличение се наблюдава през зимен сезон 2003/2004 г., зимен сезон 2014/2015 г., както и зимен сезон 2016/2017 г.

През периода януари-март 2017 г. България е посетена от 1 079 464 чуждестранни граждани (без транзитно преминалите). Налице е ръст от 19,9% спрямо същия период на 2016 г., което е най-голямо абсолютно нарастване в броя на посещенията на чуждестранни туристи (над 242 хил. посещения повече в сравнение с предходния зимен сезон). Преди завършването на настоящия зимен сезон този рекорд принадлежеше на зимен сезон 2003/2004 г., когато ръстът е бил 25 на сто. За сравнение, за предходния зимен сезон 2015/2016 г. ръстът е бил 4,5%.

По данни на БНБ приходите от международен туризъм за периода декември 2016 г. - февруари 2017 г. възлизат на 745 млн. лв., което е с 18,6% повече спрямо периода декември 2015 г. - февруари 2016 г.

Основните фактори, които допринасят за ускоряване на растежа на туризма през този зимен сезон, са подобряващото се съотношение между качество и цена на предлаганите туристически услуги, развитието на комбиниран туристически продукт, запазване на имиджа на България като сигурна дестинация.

Промяна в структурата на входящия туризъм

Водещите 5 пазара за зимен туризъм в България са съседните Гърция, Македония, Турция, Румъния и Сърбия. Общият брой туристически посещения от тези страни е 953 824, което се равнява на 64,6% от всички посещения на чуждестранни туристи у нас. За сравнение, през периода декември 2015 г. - март 2016 г. туристическите посещения от съседните страни са били 67,3% от всички посещения на чуждестранни туристи у нас, а от други страни - 32,7%.

Данните показват, че структурата на входящия туристопоток леко се е променила. Видимо нараства не само броят, но и делът на посещенията от държави, които не са съседни. Броят на посещенията от съседните държави също нараства, но с по-бавни темпове, поради което делът им се свива. Официалните данни показват, че 51,1% от растежа във входящия туристопоток се дължи на увеличението на посещенията от съседните държави, а останалите 48,9% - от други държави извън нашите съседи.

Последна актуализация: 23:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
coder
преди 6 години
Да бе :), не знам колко топло трябва да е, че в Алпите да няма сняг. Прегледай реанализа на полето на температурата за януари и февруари и ще видиш, че в района на Алпите си е било достатъчно студено, за да гарантира една добра снежна покривка.http://cci-reanalyzer.org/reanalysis/daily_maps/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
osoitza
преди 6 години
"В този смисъл ръстът от тези пазари е сигурен признак за повишаване на качеството на туристическите услуги и туристическия продукт у нас, смятат от министерството."Да ,ама не . Западна европа имаха ужасно топла зима поради което почти не можеше да секара там. Нямаше сняг и т.н. За разлика от тях ние имахме и студ и сняг в изобилие... Та това май е една отпричините да дойдат много западноверопейци тук. Ако е устойчива тенденция ще го видим и в следващите 2-3 сезона ама надали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още