IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България затваря заведенията и магазини, с изключение на тези за храни и аптеки

Противоепидемичните мерки се въвеждат със заповед на здравния министър

15:35 | 13.03.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България се присъединява към страните, които в опита да блокират разпространението на коронавируса, ограничават движението на гражданите си.

На практика това става със забраната от днес до 29-и март на посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение. Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини, всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

Забранява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други).

Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност трябва да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Освен това се преустановяват детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната, се казва в съобщението.

Подобни мерки преди дни бяха обявени и в Италия - страната, която след Китай е най-пострадала от епидемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 4 години
Абе то тъй , ама банковите офиси "търговски обекти" ли са по смисъла на заповедта на министъро ? Щот според мен са търговки обекти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 5
многодобре
преди 4 години
Елена Гунчева ......"Държавата трябва да даде амнистия за част от данъци и такси през този период, за да подпомогне хората и бизнеса. Защото например самоосигуряващите се сега няма да имат никакви доходи, какво правим тогава?Да се премахнат сини, зелени и пембени зони, за да могат хората да пътуват повече с лични автомобили и да не става наплив в обществения транспорт.Стоките от основна необходимост като брашно, хляб, олио, сирене и т.н. за известен период да са с контролирани цени и задължително всеки магазин, който иска да работи, да ги предлага. И да се въведат много сериозни санкции за спекулата, която вече започна.Да има гратисен перид за плащане на задължения за сметки, дългове и т.н. поне два месеца, като се отчита намаляването на приходите.Защо ли единственото, което се сети шайката, е да се погрижи за контрола и да не се събираме, но не и за това как народът ще оцелее в това време? Не всеки може да краде от държавната трапеза и много хора могат да не оцелеят по финансови причини. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
гледам , няма ги в списъка ... :))) ... значи си остават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 10
melon
преди 4 години
Интересното е, че уж интелигентни хора, а се поддават на страха и на манипулациите. Има наука, изключваща емоциите, нарича се математика.Ако се посмята и помисли, нещата са ясни. Но явно човекът е прекалено емоционален и по-близо до животните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
caпyн*, инвестор аз мога да измисля още 10 думи за ***, ще цензурират всеки продукт, що се пени ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
mrynmryn
преди 4 години
Честито, ако до сега нямаше паника, в момента в аптеките и магазините за месо, има опашки. Дано поне *** се сетят да си купят плебеите, че от това най-пестят. Даже бирата бяха изпразнили в единия магазин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 19
melon
преди 4 години
ДЕБИЛИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ. ПОРАЗЯВАЩА ТЪПОТИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 16
многодобре
преди 4 години
...чиновника си получава заплатата. Всички други ще духат супата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 7
data
преди 4 години
Плащането на НАП и към банките дали и те се отменят д.в.е.м ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Започват самоорганизирани партита на открито, ходене на лоста в близкото училище, вместо на фитнес и тн.Обществения транспорт ще работи ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още