IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът: Строителството в зона Банско засяга ски съоръжение и лифтове

Концесионната такса е базирана на приходите и се изчислява по формула, каза Нено Димов

10:29 | 12.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Има шанс за втори лифт в Банско. Всички министри, които присъстваха на общественото обсъждане вчера, заявиха, че това е перспективата. Това е много по-добро екологично решение, каза по БНТ екоминистърът Нено Димов.

На вчерашната кръгла маса за втори лифт в Банско и концесията за "Ски-зона Банско" присъстваха спортният министър Красен Кралев, министърът на туризма Николина Ангелкова, депутати, представители на НПО. От екоорганизациите, които са противници на втория лифт, нямаше представители.

Според министъра на околната среда и водите Нено Димов всички позиции са изяснени и няма какво повече да се обсъжда. 

Планът за управление на Национален парк „Пиринне дава право за строителство, сеч или каквото и да било, а строителство, което засяга ски съоръжение и лифтове.

Ако той бъде приет, дава само възможност да бъдат направено инвестиционни проучвания, които трябва да минат през цялата система за ОВОС, включително обществени обсъждания”, обясни Димов. Ние трябва да се грижим за околната среда, а не да я оставим на произвол, каза още министърът.

Концесионната такса може да се увеличи 100%, каза министърът и обясни, че тя е базирана на приходите и се изчислява по формула. Затова не може да бъде изчислено точно. “Колкото повече са приходите, толкова по-висока е таксата. Тя никога не е била на площ. Имаме интерес да стимулираме повече приходи, защото така таксата ще бъде по-висока”, каза той.

Нено Димов посочи, че концесията е правена по закон от 2001 година, който е много несъвършен и самата концесия има много сериозни неточности, които водят до конфликта в момента. Според него е важно да се изчистят тези неточности.

“Външната граница няма да се разширява. Остава непроменена. Вътрешно, каквото и да се иска да се направи, не може, защото то е просто инвестиционно намерение. Към днешна дата такива няма. Ако има, то трябва да мине през екооценка, която да реши дали да разреши инвестиционни намерения“, каза министърът на околната среда.

Министърът на околната среда и водите предполага, че протестът, който готвят зелените организации, е, защото те категорично не желаят развитието на ски спорта в България, за разлика от тези, които ще протестират в Банско. Нормално е да има различни гледни точки, демокрацията е за това, каза Димов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още