IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Дълъг летен сезон се постига с високо качество на услугите

Ръстът в приходите на хотелиерите през юни идва от засиления културно-познавателен туризъм в градска среда, твърди Константин Занков

15:58 | 13.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ръстът в приходите на хотелиерите в България през юни не се отнася за традиционната морска почивка, а на културно-познавателния туризъм в градска среда. Това заяви Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма по Bloomberg TV Bulgaria.

Увеличението на приходите от туризъм за юни е станало възможно поради зачестилите полети на нискбюджетните авиокомпании към Българи заради европредседателството и се формира от работата на градските, балнео, спа и уелнес хотелите.

"Морските хотелиери дори отбелязаха спадове заради дъждовното време и отлагане на решението от туристите до последния момент. Дори зачестилите полети на чужденците до Варна и Бургас с нискобюджетни линии са с цел съчетание на различни форми на туризъм, а не привлечени от традиционната морска почивка”, отбеляза той.

Икономистът прогнозира летният туристически сезон да завърши с традиционен ръст от между 5 и 7%. У нас имаме проблем със средната годишна заетост и липсата на устойчивост в туристическите услуги, каза още Занков.

"Имаме силно изразени месеци с пълни хотели и високи цени, а след 5-6 септември няма никой по морето. За да има добра ефективност, рентабилност, възвръщаемост на инвестицията, е необходимо да се уплътняват местата за настаняване, да не се притесняваме да поддържаме едни добри цени, когато качеството е добро, да има дълъг сезон”, каза експертът.

Отчетената от НСИ под 50 % заетост на легловата база през юни е негативен резултат, посочи Занков и обясни по-добрата заетост при 4 и 5 звездните хотели с ранните резервации при по-добри цени. И с българските резервации, направени още от Коледа и Нова година. Цените на добрите 4 и 5 звездни хотели са доста високи за българите, коментира още гостът – в момента за август цените в тях на база "ол инклузив" варират от 300 до 600 лв. за една нощувка.

Българите вече почиват по-често (неколкократно) и за кратък престой. Около 6 септември, по време на националния празник родните туристи също резервират настаняване в по-висококатегорийни хотели.

По повод увеличените приходи за юни на хотелиерите и оставащите ниски възнаграждения в бранша икономистът посочи, че да се увеличава възнаграждението за кадрите е важно, от друга страна те получават много други привилегии – изхранване, настаняване, транспорт, на места и обучение.

Повишаването на възнаграждението е проблем, но той се дължи и на ефективността на самия бизнес. Ден година храни е принцип, който не може да се приложи в българския туристически бизнес, за да имаме по-дълъг сезон е необходимо високо качество, защото пътешественикът получава от заетите в бранша не просто нощувка, а едно цялостно преживяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още