Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Електронните направления за PCR тестове влизат в системата до дни

Масовото тестване на хората вече е наложително, смята председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров

Електронните направления за PCR тестове влизат в системата до дни

Снимка: Akos Stiller /Bloomberg

Електронното направление за PCR тест, което да издават личните лекари, би трябвало да е готово до няколко дни. Това каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров по БНТ.

Въпросът с електронните направления се върти общо взето от началото на епидемията от коронавирус в България досега. Идеята беше личните лекари да могат да дават направления за PCR от началото на ноември. БЛС и Здравната каса не можаха да се разберат дали трябва да има лимити за направленията и за кои тестове - PCR или антигенни, както и каква да е цената им. В крайна сметка от лекарския съюз са постигнали исканията си да няма лимити и цената, плащана от касата, да е 60 лв.

Така към края на тази година би трябвало личните лекари вече да могат да дават направления за изследвания с PCR тестове за коронавирус, включително и електронни. Това вече е парафирано в анекса към Националния рамков договор, публикуван на сайта на БЛС.

На пресконференция вчера представители на БЛС коментира, че в България драматично изостанахме с решението за направления за PCR тестове

Още по темата

От думите на председателя на БЛС Иван Маджаров стана ясно, че личните лекари ще издават направления за PCR, а антигенни тестове ще се правят само в болниците и COVID центровете. Здравният министър пък коментира, че бързите тестове все още не са признати у нас за меродавни за доказване на коронавирусна инфекция. Резултатите от тези изследвания се считат за достоверни, но не толкова, колкото са PCR изследванията за коронавируса, които многократно са определяни от специалистите у нас като "златен стандарт".

В период на извънредна епидемична обстановка, каквато е обявена до края на януари 2021 година, личните лекари ще могат да издават (и електронни) направления за PCR тестове за коронавирус. За тази цел пациентите им трябва да имат поне два от следните симптоми: температура, кашлица, отпадналост, загуба на вкус и/или обоняние, болки в мускулите болки в гърлото, задух, кислородно насищане на кръвта по-малко от 92%.

Изрично се посочва, че личните лекари не дават направления на пациенти без симптоми, както и на такива, които са насочени за настаняване в болница или пък вече са хоспитализирани.

Процедурата по издаване на електронно направлението за PCR тест е следната - личният лекар трябва да изпрати заявка към Националната здравна информационна система, която да генерира код, който личният лекар дава на пациента.  С кода пациентът може да посети избрана от него лаборатория.

Масовото тестване на хора вече е наложително, смята Иван Маджаров.

Той коментира, че укрепването на доболничната помощ - междинният елемент между общопрактикуващите лекари и болничната помощ, вече е започнало.

Така наречената специализирана помощ в медицинските центрове за известно време досега е била забравена откъм организация и финансиране, каза още той. "Затова решението да получат медицинските центрове сега по 30 000 лева на месец, за да организират COVID зона, е добро и смятам, че ще заработи в оперативен план възможно най-бързо", каза Маджаров.

По отношение на бюджета на Здравната каса председателят на Българския лекарски съюз каза, че исканията на лекарите са били подсигурени, но за съжаление през резерва на фонда.

"За съжаление е подсигурено през резерва, което поставя касата в условия, в които догодина няма да има да има практически резерв, защото той ще бъде предварително разпределен по различните параграфи", каза д-р Маджаров.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Улеснява се сключването на еднодневни трудови договори в земеделието