IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Караниколов: Битката за завода на VW още не е приключила

Българската икономика беше разрушена и сега ние правим всичко възможно тя отново да заработи, твърди икономическият министър

10:14 | 23.07.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

За да останат две държави от състезание, в което участваха общо 20 страни, това е признание. България остава в състезанието за завода на Volkswagen. Това коментира в ефира на bTV министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му битката все още не е приключила и България продължава да работи и да прави всичко възможно тази голяма инвестиция да е на територията на нашата страна. 

Дълго време се спекулираше, но сега има все повече доказателства, че Припомняме, че в понеделник се появиха поредни сигнали, че новата фабрика на VW ще бъде построена в Турция - очевидно след сериозни отстъпки от Анкара. Саудитска Арабия и България остават с празни ръце, предаде държавната германска телевизия ARD, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria. Местоположението Маниса близо до Измир вече е определено според правителствени кръгове в Берлин за новия завод, а Volkswagen очаква от турската държава отстъпка по отношение на изключително високия данък върху потреблението - за новите автомобили. Той може да бъде до 41% от общата цена за седан от типа на Passat, в зависимост от мощността на двигателя.

„През последните години автомобилният клъстер поиска среща с държавата и на нея ни убеди, че България е готова да произвежда цели автомобили. Последните няколко месеца се говори за сериозен интерес от един от най-големите стратегически инвеститори. България има капацитета да произвежда автомобили”, каза още икономическият министър.
Българската икономика беше разрушена и сега ние правим всичко възможно тя отново да заработи и смятам, че се справяме добре

Той обяви още, че не е съгласен с информациите, че чуждестранните инвестиции са намалели. „Данните на БНБ сочат точно обратното. В момента безработицата в България е около 5%, за една година са разкрити 7 хил. нови работни места, сред първите пет държави сме по икономическо развитие, имаме ръст на заплатите от 30%. Съгласен съм и никой не отрича, че в България доходите все още са ниски, но последните години правителството на Бойко Борисов прави много. Българската икономика беше разрушена и сега ние правим всичко възможно тя отново да заработи и смятам, че се справяме добре", категоричен бе Караниколов. 

Той коментира и сделката за F-16, като увери, че страната ни ще получи това, което е поискала. „Така твърдят военните експерти и аз им вярвам. В Министерството на икономиката не разбираме от самолети и вярваме на военните. Не мога да се съглася с думите на президента, че в тази сделка има скрити разходи. За мен ще получим всичко, което сме искали“, категоричен е Караниколов.

Той уточни, че приоритет на правителството е модернизирането на всички видове военни сили. 

„Работихме по това България да придобие квалификация и способности да извършва ремонти на определени елементи от тези самолети. При последващи ремонти ще имаме капацитета те да се извършват от българската индустрия, тоест държавни и частни фирми, които тепърва ще се избират. Ще имаме възможността да развиваме пилоти и инженерен състав”, обясни министърът на икономиката.

Това именно е индустриалното сътрудничество – български фирми да извършват ремонтите. По този начин оборотите ще остават в България, категоричен е той и добави, че няма конфликт с Красимир Каракачанов по отношение на ремонта на самолетите Су-25.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
ДХДО
преди 4 години
Ще заработи, когато Бойко Борисов и крадливата му корумпирана партия бъдат свалени от власт ... =====Население, чийто мозък е промиван 30 години с мантрите, че Държавата , това са пранги върху свещената свобода на Индивидуума, че същата е лош стопанин, че нация и народ са непотребни анахронизми и Бъдещето принадлежи на тези с отворено (космополитно) съзнание, че няма по-висш мотив и аргумент за човешкото съществуване, от преследване на личния материален интерес ... уви, такова население, няма какво друго управление да роди. Не е възможно при един механичен сбор от хора, в чиито понятия и ценности отсъства ВЪОБЩЕ идеята за общност, общо интерес, от там и за по-сложни конструкции, като нация и държава, резултата да ни даде колективно поведение, което се съобразява, именно с тези липсващи категории. ... то всъщност това и се целеше, с горе описаното пропагандно-идеологическо мероприятие ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Моабет да става
преди 4 години
За образованието, за медицинското обслужване, ако щеш даже и за армията и полицията /милицията/ за спорта за изкуството за културата. Те също са били на загуба затова ги съсипахме. Кажи за последните 30 години какво се направи и разви? Магистрали, "кол" центрове и презастрояване на морето и в Банско.Чувствам се като човек на който са му взели сакото дали му риза и му казват: "Честито балтон!" /примера не е мой. просто така се чувствам/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 5
VGD
преди 4 години
Прав е за всяка една дума.........който не вярва или е 20г или има Алцхаймер, другите помним.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
evtimvz
преди 4 години
Какво питомно? За Кремиковци ли говориш? За гигантските заводи около Ботевград? За роботиката в Стара Загора - чудесно я познавам? Като спря великият СССР да купува *** и се наср.... Да не говорим, че работеха на загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 6
Frosty
преди 4 години
"Българската икономика беше разрушена и сега ние правим всичко възможно тя отново да заработи"Ще заработи, когато Бойко Борисов и крадливата му корумпирана партия бъдат свалени от власт и когато тиквата и корумпираните му крадливи калинки бъдат натикани в затвора, където им е мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 2
Sokratus
преди 4 години
От същите дето сега се опитват да я възстановят!За пример Булгартабак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
Моабет да става
преди 4 години
"Българската икономика беше разрушена" Да бяха пояснили как и защо."сега правим всичко възможно да заработи отново" а това ми прилича изпуснахме питомното сега гоним дивото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още