Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Френски компании с интерес да преместят производството си от Китай в България

Фирмите искат да са по-близо от географска гледна точка, каза Стефан Делайе, председател на Френско-Българската търговско индустриална камара

Френски компании с интерес да преместят производството си от Китай в България

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

България е много привлекателна за преместване на производства и има поне 5-6 огромни френски компании, които биха искали да дойдат тук. Това каза Стефан Делайе, председател на Управителния съвет на Френско-Българската търговско индустриална камара (ФБТИК), в интервю за предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

През последните 6 месеца на 2021 г. има много голямо търсене от страна на френски компании, които искат да преместят заводите си от Китай. Основни причини са пандемията и скокът на цените в транспорта. Компаниите искат да правят по-малки поръчки от доставчици, които са по-близо от географска гледна точка, подчерта Делайе. 

"Има компании от сферата на автомобилостроенето, в областта на хартиената промишленост, от текстила - всички със заводи в Китай, които се интересуват да се преместят от Азия. България има много предимства, особено след като е в ЕС".

В България има малко френски компании, които да се намират в голямо затруднение. Българската икономика засега издържа на удара, благодарение и на държавните помощи, каза Делайе.

"Мисля, че днес държавата далеч не е негативно настроена към френското присъствие в България. Френският икономически живот в България се развива по-скоро доста добре", посочи Стефан Делайе. Той добави, че страната би могла да позиционира "иновативни платформи в центъра на Европа, както успя да направи с целия аутсорсинг".

Френско-Българската търговско индустриална камара обяви конкурс за иновативни компании след двугодишно прекъсване заради пандемията. За трети път компаниите ще могат да кандидатстват за приза, който ще се връчи в няколко нови категории: инвестиции, бизнесмен и бизнес дама, социална и екологична отговорност, изключителни постижения за зелена компания и специална награда на журито. За разлика от преди, тази година конкурсът е отворен и за компании, които не са членове на ФБТИК. Повече на сайта www.ccifbinnovationawards.org.

Вижте цялото интервю във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
4
 
7
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Освен производство ще трябва и работници да внесат.
1
 
8
 
6
дядя Вова до: ing5rov
преди 4 месеца
Според мен е само пропаганда. Докато не видя пуснато да произвежда, няма да повярвам.
2
 
9
 
5
преди 4 месеца
французите са отищле в Китай , щото ония са бачкали за паница ориз дневно ...щом французите се ориентират сега към нас , значи и ние ше гоним тоя хал ...
2
 
8
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ама формени глупости пишат тия от Bloomberg
1
 
5
 
3
дядя Вова до: sirFaith
преди 4 месеца

Още от Икономика и политика
Експерт: Нерадостна тенденция е да се теглят бързи кредити заради намалели доходи