IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски компании с интерес да преместят производството си от Китай в България

Фирмите искат да са по-близо от географска гледна точка, каза Стефан Делайе, председател на Френско-Българската търговско индустриална камара

18:10 | 19.01.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

България е много привлекателна за преместване на производства и има поне 5-6 огромни френски компании, които биха искали да дойдат тук. Това каза Стефан Делайе, председател на Управителния съвет на Френско-Българската търговско индустриална камара (ФБТИК), в интервю за предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

През последните 6 месеца на 2021 г. има много голямо търсене от страна на френски компании, които искат да преместят заводите си от Китай. Основни причини са пандемията и скокът на цените в транспорта. Компаниите искат да правят по-малки поръчки от доставчици, които са по-близо от географска гледна точка, подчерта Делайе. 

"Има компании от сферата на автомобилостроенето, в областта на хартиената промишленост, от текстила - всички със заводи в Китай, които се интересуват да се преместят от Азия. България има много предимства, особено след като е в ЕС".

В България има малко френски компании, които да се намират в голямо затруднение. Българската икономика засега издържа на удара, благодарение и на държавните помощи, каза Делайе.

"Мисля, че днес държавата далеч не е негативно настроена към френското присъствие в България. Френският икономически живот в България се развива по-скоро доста добре", посочи Стефан Делайе. Той добави, че страната би могла да позиционира "иновативни платформи в центъра на Европа, както успя да направи с целия аутсорсинг".

Френско-Българската търговско индустриална камара обяви конкурс за иновативни компании след двугодишно прекъсване заради пандемията. За трети път компаниите ще могат да кандидатстват за приза, който ще се връчи в няколко нови категории: инвестиции, бизнесмен и бизнес дама, социална и екологична отговорност, изключителни постижения за зелена компания и специална награда на журито. За разлика от преди, тази година конкурсът е отворен и за компании, които не са членове на ФБТИК. Повече на сайта www.ccifbinnovationawards.org.

Вижте цялото интервю във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
emonik
преди 2 години
Освен производство ще трябва и работници да внесат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Според мен е само пропаганда. Докато не видя пуснато да произвежда, няма да повярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
французите са отищле в Китай , щото ония са бачкали за паница ориз дневно ...щом французите се ориентират сега към нас , значи и ние ше гоним тоя хал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Ама формени глупости пишат тия от Bloomberg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
sirFaith
преди 2 години
пък и среданата заплата в България е по-ниска от тази в Китай според световната банка ... хем близко, хем евтинджос ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
От както няма корупция и не се крадат милиарди всеки месец живеем много по-добре и инвеститорите се надпреварват за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още