Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Галъп: 46% от българите не възнамеряват да се ваксинират

Личи необходимостта от добра комуникация на процеса по ваксиниране, показва последно проучване

Галъп: 46% от българите не възнамеряват да се ваксинират

Снимка: Bloomberg LP

Продължаваща и интензивна работа ще е нужна за убеждаването на българите да се ваксинират - готовността не е ниска, но има и немалко колебание. След отминалата тежка коронавирусна есен, зимата засега като че ли е затвърдила спокойствието в обществото и не е надделяла паниката. Мерките са свършили работата си и хората явно чакат възможност за по-активен социален живот. 

Още по темата

Това са изводите от новата вълна на бърз телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по въпросите на коронавируса, проведена между 6 и 8 януари сред 800 души в цялата страна. 

Ако готовността за ваксиниране се оцени по тристепенна скала – с положителна и отрицателна опция и с опция „колебая се, още не съм решил“, резултатите са следните: 30% имат твърдо намерение да се ваксинират, 23% още не са решили, а 46% не възнамеряват. Има и малък брой затрудняващи се да определят. Този подход към темата показва, че делът на готовите да се ваксинират не е малък на фона на обичайните сравнително ниски нива на ваксиниране у нас. Делът обаче видимо варира и вероятно ще варира в зависимост от информационния поток. Личи необходимостта от добра комуникация на процеса на ваксиниране, посочва се в проучването.

Колебанието идва от несигурността в безопасността на ваксините. 18% не могат да определят дали те са безопасни, а 48% директно казват, че ваксините крият опасности. 34% са убедените на този етап в безопасността им.

59% намират, че удължените мерки са свършили работа. 39% са на обратното мнение. Вероятно намаляването на случаите на коронавирус у нас кара хората да се отнасят благосклонно към мерките на властта. Те получиха подкрепа и още при обявяването си в края на ноември – защото хората се бяха изплашили от сериозния ръст на случаи към онзи момент. По-късно обаче стана ясно, че българите подкрепят и другата част от тогавашното обещание – отварянето на 21 декември. Затова и решаващ фактор за сегашната благосклонна равносметка към отминаващото удължаване е намаляването на случаите. 64% отчитат ефективност, а 34% - не. Има и малко колебаещи се относно мерките.

Според социолозите десет месеца след първоначалната мобилизация на българите през март е останало някакво усещане, че страната ни се справя по-добре на фона на други европейски страни. Вероятно това е комплекс не само от усещането за ефективност на мерките, но и за тяхната либералност на фона на много други страни. 48% смятат така, а 43% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. През март обаче общественото мнение беше много по-позитивно – почти единодушно. В почти същото съотношение – 48% на 42% са отговорите дали в крайна сметка Борисов се справя или не се справя. Явно не е надделяла паника и намаляването на случаите от началото на зимата досега е довело до запазване на известно спокойствие. 

84% от отговорилите са прекарали 31 декември с близки, приятели и т.н. - в компании до десет души. 11% са били сами, малцина са били повече от десет. А само 2% признават, че всъщност са били с повече от петнайсет души. По-скоро мерките по отношение на частните събирания са били спазени. Запазва се обаче и афинитетът към социален живот – който за момента е в немалка степен възпрепятстван.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
2
 
14
julian12 до: zelka007
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
А замислиял ли си се защо САЩ са на едно от челните места по заболеваемост?
0
 
4
 
13
TomaNeverni до: zelka007
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Като гледам още не Сте го разбрали.Просто индивиди с "чуждо(соро)" възпитание нямат никаква допирателна с „певеца на българското село“
6
 
1
 
12
zelka007 до: TomaNeverni
преди 1 седмица
цък ... :)))

трябваха ми да разбера Андрешко на Елин Пелин повече от 30 години . какво означва непобедим аграрен примитивизъм ... велик автор ... червенотиквениковчетата с аграрно-партизанско-яташко потекло не са го обичали ... и има защо ... :)))
0
 
6
 
11
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Само да не е демо версия
0
 
8
 
10
TomaNeverni до: zelka007
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
егати ваксините. Зеленчуците вече четат Елин Пелин

Още от Икономика и политика
Е-здравеопазването - подобрява достъпа до здравни услуги, но не е панацея