IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intuitive инвестира още 80 млн. лв. у нас в производство на 3D ендоскопи

При високотехнологичното производство на техника за роботизирана хирургия на компанията в производствената ѝ база в Първомай се разкриват повече от 100 работни места

12:27 | 23.05.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Инвестиция за над 80 млн. лева планира високотехнологичната компания Intuitive, специализирана в производството на техника за роботизирана хирургия и минимално инвазивни грижи. Компанията ще инвестира в построяването на модерна производствена база в Първомай, област Пловдив, с което ще увеличи производствения си капацитет на 3D ендоскопи за роботизирана хирургия и ще разшири развитието си в Европа.

Това стана ясно след работни срещи в Министерството на иновациите и растежа и в Областната администрация на Пловдив, на които беше представена първата фаза на инвестиционния проект, съобщи Министерството на иновациите.

Новото съоръжение ще увеличи производствения капацитет на 3D ендоскопи, използвани глобално в роботизирана хирургична система „Да Винчи“ на Intuitive, които до момента се произвеждат в Германия.

Инвестицията в България ще доведе до разкриване на повече от 100 нови работни места, с потенциал да достигнат до над 300 в близките няколко години.

„Уверени сме, че производствената база на Intuitive ще доведе до икономическо развитие на целия регион, като особено ценно е, че ще се произвеждат продукти с висока добавена стойност“, посочи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Той изрази цялостната си подкрепа за реализацията на инвестиционния проект. По думите му все повече инвеститори се интересуват да разкриват високотехнологични и иновативни производства в страната.

Харолд Хигинс, вицепрезидент „Производствени операции Европа, Близкия изток и Африка“ и генерален мениджър на Intuitive потвърди, че с този проект в България компанията разширява производствените си възможности. „Новото съоръжение ще ни даде възможност да увеличим капацитета на производство на 3D ендоскопи и да удовлетворим нуждите на нашите клиенти“, заяви той.

Базирана в Сън Вали, Калифорния, Intuitive е производител на системи „Да Винчи“ за асистирана хирургия. Хирурзи от цял свят са завършили повече от 10 милиона оперативни процедури, използвайки системата „Да Винчи“. Нарастващото търсене на роботизирани технологии в Европа и по целия свят в тази сфера е част от решението за разширяване на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още