Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ИПИ: Здравната реформа – повече пари за същото

При допълнителната задължителна здравна застраховка трябва да се въведе конкуренция сред осигурителите, настоява Калоян Стайков

ИПИ: Здравната реформа – повече пари за същото

Снимка: Pixabay

По стара българска традиция от последните десетина години, реформите в публичните сфери не се правят въз основа на обществен диалог, а на база обществено недоволство. Нормалният подход би бил правителството да седне на една маса със заинтересованите страни и да постигне консенсус за необходимите стъпки, като по този начин се постигне съгласие за дългосрочни и последователни промени.

Вместо това правителствата предпочитат да изготвят реформата на тъмно, да сондират общественото мнение, като обявят отделни елементи, но не и цялата реформа, след което, отново на тъмно, да направят някои козметични промени, така че поне някои заинтересовани страни да са доволни, като по този начин си спечелят частична обществена подкрепа. В крайна сметка се оказва или че реформата не дава необходимия резултат, защото, например, сметките не излизат, или някой не е доволен от нея и тя е отменена, това пише в анализа си Калоян Стайков от екипа на Института за пазарна икономика.

Още по темата

Накратко това е състоянието на публичното здравеопазване, в което от години парите не стигат и се правят реформи, които си противоречат, а се дават все повече пари за все същите здравни услуги, от които нито лекарите, нито пациентите са доволни. Последната идея за реформа „изтече” неофициално по медиите през изминалата седмица, а официално ще бъде представена до края на месеца, а дотогава могат да се променят много елементи от първоначалната идея.

Така например в началото на седмицата стана ясно, че предлаганите промени не са толкова за нов здравен модел, а за осигуряване на повече пари за болничната помощ като се въведе задължителна допълнителна здравна (по-точно болнична) застраховка.

По-късно през седмицата се изясни, че все още се обсъжда вариант за увеличаване на здравните осигуровки с 2 процентни пункта (както стана и през 2009 г.). Докато и в двете предложения става въпрос за увеличаване на разходите за пациентите, то впоследствие стана ясно, че има и трето предложение, този път от министъра на финансите, което предвижда избор за осигурените лица къде да внасят цялата или част от осигуровката си – в частен осигурителен фонд (каквито към момента няма) или в държавната НЗОК, без допълнителна финансова тежест за пациентите. До края на месеца може да се говори за нещо съвсем различно.

Повече пари за същото

Настоящото предложение, за което има най-много неофициална информация, предвижда въвеждане на допълнителна задължителна здравна застраховка в размер на 12 лв. на месец в застрахователно дружество по избор на осигуреното лице. Това възлиза на допълнителни разходи за осигурените в размер на около 864 млн. лв. Към тях се прибавя и очаквано увеличение на директните доплащания от пациентите за болнична помощ в размер на около 40 млн. лв., което увеличава общата сума до около 900 млн. лв. В замяна на това застрахователите ще покриват разходите за болнично лечение на стойност над 700 лв. Все още не е ясно дали това означава, че средствата за болнична помощ в системата ще се увеличат и ако да – с колко, или означава, че ще се запазят на същите нива, но НЗОК ще може да използва освободения ресурс за някакви хипотетични към момента други дейности, и ако да – какви и колко средства ще насочи към тях.

Всичко това много напомня онзи филм на ужасите, който гледахме между 2009 и 2010 г., когато здравните осигуровки бяха увеличени с 2 процентни пункта, приходите от които отлежаваха по сметка на НЗОК в БНБ, за да се използват за демонополизиране на системата. В резултат на това през двете години бяха натрупани резерви в размер на около 890 млн. лв., които просто бяха национализирани от тогавашното правителство, смазвайки бляна за конкуренция в сектора. Ефективно това увеличи разходите на НЗОК през следващата година, но без подобрение в качеството на здравеопазването. С какво сегашната ситуация е по-различна от тогава, освен с това, че се очаква да бъдат събрани 900 млн. лв. в рамките на една година, вместо за две?


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
6
 
3
преди 3 месеца
Единственото решение е очевидно за всеки средноинтелигентен - премахване на поне 7 от сегашните 9 привилегировани категории: чиновници, полицаи, военни, митничари, садии, прокурори, лица "чувстващи се бедни" - а също и пенсионерите с пенсия над МРЗ. Недопустимо е конституционен садия със 7000 лв заплата да НЕ плаща осигуровки, а някоя злочеста шивачка, работеща за МРЗ да плаща за него.

Това ще вкара в здравната система 1-1.5 МБ на година и системата ще се балансира. Но хунтата ГРОБ нама да стари това, за да не си загуби Хелектората - затова ще товари още и още не много над двата милиона плащащи балами.
0
 
6
 
2
преди 3 месеца
Горанов хубаво говори за демонополизация, ама това НЯМА да стане по елементарна и очевидна причина: огромната част от здраво плащащите осигуровки хора моментално ще избягат от НЗОК, защото им е писнало те само да плащат, а привилегированите етноси и прослойки само да ползват. Частните осигурителни дружества пък няма да се съгласят да "осигуряват" пенсионери, ромове, чиновници и т.н. срещу вноска от държавата, равна на 1/2 от МРЗ. Тоест: привилегированите и НЕплащащи ще останат почти сами в НЗОК, която окончателно ще се срине.

Идеята да се вдигне с още 2% вноската към НЗОК вече е тотален грабеж - тогава човек, осигуряващ се например на 2.5 Б, ще внася по 750 лв на всяко тримесечие, срещу което ще получава здравна услега до... 595 лева, но ще спонсорира безплатното здравеопазване на 4.5 милиона неплащащи - това вече си плаче за революция.

Това със застраховките обясних защо няма да стане - застрахователите никога няма да приемат срещу 12 лва да осигуряват например стари хора с куп хронически заболявания, защото за тях това ще означава: фалит !!! И ако те - застрахователите - бъдат заставени, ще предпочетат да хлопнат кепенците или да се изтеглят от България (чуждите компании) - тогава ще стане страшно !!!

Въобще герберастката хунта отново доказа тоталното си некомпетентство и пълното си идиoтство, тия нямат мозък колкото един добре дресиран шебек !!!
0
 
5
 
1
преди 3 месеца
Е разгеле. И тия от ИПИ прогледнаха.По добре късно от колкото никога, нали другаре. Па и нов ветрец веке повея. За сега е още слабичък ама наесен ке се усили и ке има и буря.

Още от Икономика и политика
Ек. Захариева: Българите на Острова е добре да се снабдят с биометричен паспорт