Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Иван Нейков: Работодателите трябва да са гъвкави с работната сила

Целта е да продължи дейността на предприятието, а не да се спира, посочи експертът

Иван Нейков: Работодателите трябва да са гъвкави с работната сила

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Извънредната ситуация, в която е страната, може да продължи с месеци, затова на работодателите трябва да се даде повече гъвкавост за взимане на бързи решенията. Това мнение изрази в коментар по Нова телевизия бившият социален министър Иван Нейков.

„Притеснява ме това, че нагласата на всички, дори и моята, е, че това е за 2-3 седмици. А би трябвало да имаме нагласата, нека да не се сбъдне, но да говорим за ситуация, която ще продължи с месеци”, каза Нейков.

Според него, точките, които се гласуват днес в парламента, са началото на една поредица от промени на законодателството и няма да спрем дотук.

„Най-лесно е да кажем спираме икономиката, но това на никого няма да помогне”, смята Нейков.

По думите му в последните години в трудовото законодателство се е усещала недостатъчна гъвкавост и невъзможност за бърза реакция на работодателя при тежка ситуация в предприятието.

„Сега виждам частичен отказ от тази бюрокрация, което е добро. Да може работодателят на базата на конкретна ситуация да прецени какво трябва да предприеме, за да продължи дейността на предприятието, а не да я спира”, коментира Нейков.

По думите му трябва да се даде възможност на работодателя да реагира с гъвкавост, която не сме можели да си представим преди няколко дни. Нейков предложи да се въвежда непълно работно време, така че дейността на предприятията да се запази. Законът позволява такава мярка в момента, уточни той.

Още по темата

„Напипваме стъпките в момента, но това е само началото. Промяната е подчинена на бързината, което може да изиграе лоша шега“, каза той.

Много работодатели ще се наложи да преквалифицират работниците си или да ги направят по-универсални, така че спирането на обучения, както се залага в извънредния закон, не е адекватно, смята Иван Нейков.

„Щетите за обществото са неизбежни. Ще има бизнеси, които ще спечелят, други ще фалират“, коментира експертът.

„Нека да се обмисли мораториум върху лихвите по забавянето на плащанията на сметки“, предложи още бившият социален министър. 

Предсeдателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов вече предложи средствата за заплати, които държавата ще дава за фирмите, изпитващи затруднения в условията на извънредно положение, да се превеждат директно по сметки на работниците. 

"Планът е държавата да плаща 60% от заплатите на закъсалите предприятия. Това трябва да е срещу някакъв ангажимент, а не безусловно. Има въпросителни, на които трябва да търсим отговори. Срив ще има, въпросът е как ще се излиза от него", коментира вчера Манолов по Bulgaria ON AIR.

По думите му мерките ще трябва да се поправят в хода на приложението им заради динамичната ситуация, в която се намираме.

"Убеден съм, че ще има работодатели, които биха се изкушили да постъпят по друг ред с тези средства. Рисковете за работниците са да останат без работа, без заплата, да се разболеят - ситуацията е уникална", отбеляза Димитър Манолов.

"След месец-два целият ни свят ще бъде различен, ще се сблъскаме с нови предизвикателства. Банкрутите и фалитите вероятно ще станат малко повече, ще има друга структура на работната сила. Иска ми се да бъдат минимални изкушенията да се политиканства", заяви лидерът на КТ "Подкрепа".

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото