IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как една кампания мотивира хората да гласуват на предстоящите местни избори

Кампанията цели да покаже колко много зависи от личното участие на гражданите в местното самоуправление

13:58 | 17.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Илюстрация: Фондация &bdquo;Еконт&ldquo;</p>

Илюстрация: Фондация „Еконт“

Фондация „Еконт“ и Институтът за развитие на публичната среда си партнират за създаването на „Промяната Започва с Действие“. Това е кампания, насочена към хората с вярата, че всеки един допринася за едно по-силно гражданско общество. Кампанията цели да покаже колко много зависи от личното участие на гражданите в местното самоуправление и колко малко е нужно всъщност, за да имаме едно по-добро бъдеще. В портала „Аз гласувам/Ти избираш“ всеки може да научи интересна и любопитна информация за изборите и изборния процес.

А защо са важни местните избори

 „В демократичните държави ролята на местната власт е от изключително значение. Това е управлението, стоящо най-близо до хората и свързано най-пряко и осезаемо с всекидневния ни живот“ , коментират от Института за развитие на публичната среда. „Ние, като граждани, сме „потребители” на услугите на нашата община и затова гражданското участие е важно. Това е нашият механизъм да си осигурим отговорно и прозрачно провеждане на местните политики“.

Кои са хората зад кампанията?

Ани Герасимова, мениджър знание, организатор на събития в „Еконт“ и доброволец във „Фондация Еконт“. Съмишленик е на фондацията от края на 2016 г. Това ѝ дава възможност да се запознае с много дейни българи и техните каузи, да работи по интригуващи проекти и да участва в сбъдването на една мечта.

„Срещите с активните хора в обществото са доказателство за мен, че промяната зависи от нас самите. Когато разпознаем своята кауза и вярваме искрено в нея, неизбежно по пътя към преследването ѝ, ние откриваме съмишленици, с които споделяме сходни ценности. Колкото повече такива хора привличаме, толкова по-силни ставаме, защото се превръщаме в общество. Общество с обща визия и споделена отговорност за постигане на мечтата“, коментира Герасимова.

Ива Лазарова и Диана Ефтимова от Институт за развитие на публичната среда. От години работят за подобряване на изборния процес в страната и налагането на механизми за отчетно и отговорно към гражданите управление.

„Това, което ни мотивира да се присъединим към „Промяната започва с действие“, е възможността да достигнем до широк кръг от хора, които да се ангажират в по-голяма степен със случващото се в държавата и процеса на избор на управляващите (в случая на местно ниво)“, споделя Диана Ефтимова, експерт "Проучвания и анализи".

Така започва промяната – с действие, с изразяване на позиция. А какъв по-добър начин за това от упражняването на глас по време на предстоящите местни избори.

#ТакаЗапочваПромяната #МестниИзбори2019

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още