Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Какво спъва България, за да се превърне в балканската Швейцария?

Недостигът на работна ръка и липсата на електронно правителство са проблемите на страната ни, посочи председателят на БТПП Цветан Симеонов

Какво спъва България, за да се превърне в балканската Швейцария?

Снимка: Pixabay

Има множество данни у нас, които сочат, че бизнес климатът е благоприятен – част от тях са приемливото равнище, на което остават основните макроикономически показатели, стабилна данъчна система, показателите за изпълнението на бюджета, ниските нива на националния дълг към БВП на страната. Остават обаче двата основни проблема – недостигът на работна ръка и липсата на електронно правителство. Това анализира Цветан Симеонов, председател на управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако се подобри ситуацията в администрацията, можем да очакваме в недалечно бъдеще България да се превърне Швейцария на Балканите“, прогнозира представителят на предприемачите.

Симеонов коментира мнението на експерти, че сегашният икономически модел на страната е изчерпан. Според него промените не биха повлияли негативно, проблем е обаче, че в нашата страна често те се прилагат без да е извършена предварително оценка на въздействието им.

„Все пак резервите на модела не са напълно изчерпани, отбеляза Симеонов. „Българската икономика има още страшно много резерви – преди всичко ние все още изнасяме суровини, а има какво да се попълни в тази насока. Например, вече сме един от лидерите в Европа в производството на авточасти, но по-добре би било да започнем да ги изнасяме като готови автомобили“, посочи той.

Председателят на управителния съвет на БТПП коментира и възможността за присъединяване на България към валутния механизъм ERM II. Според него това е една от темите, за чийто напредък ключова роля би имало създаването на електронно правителство.

„Хубавото е, че отдавна сме във валутен борд, дисциплината ни във финансовата част на икономиката е много по-сериозна, отколкото на други страни, които са дори членки на еврозоната“, каза Цветан Симеонов.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
2
 
7
 
14
преди 3 седмици
Едно доста алтернативно и субективно мнение от моя милост,което на много от вас не би им харесало,а пък още повече няма да схванат ,какво искам да кажа....
Първо: Внимавайте ,какво си пожелавате,че може и да се сбъдне...!
Второ: Пази Боже ,България да се превърне в Швейцария,щото... това означва българите ,да са се превърнат в швейцарци....
Трето: Слава Богу,засега няма никакви признаци,че точка две ще се случи....:)
0
 
6
 
13
V.At. до: mapto
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Отчайващо сте прав!
4
 
1
 
12
khao до: Императорът
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
това може би е заради многото албански мигранти от 90-те, нали ! Тоест повече мигранти, по иновативна нация! Най-после стигна до правилния извод с тая тъъъпа глава !
7
 
10
 
11
преди 3 седмици
Българите няма да забогатеят докато не свалят от власт и не натикат всички партийни номенклатури от герп в затвора.
3
 
14
 
10
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Самото заглавие е пълна тъпня: нерде Ямбол, нерде Стамбул. Видяла жабата, че подковават вола и хоп и тя си дигнала краката.
Значи: липсват кадри, ама трябва да изнасяме повече крайни продукти! Че кой ще ги прави бе? Шведите? (за №3 браво!) №8 - също. Не напразно в Швейцария и Германия няма тъпи ограничения за касовите плащания. Там 100К франка са си бая пари. Дансаджиите и финансовото разузнаване само си бъркат по дупките (в носа) и само претоварват бизнеса с НЕСВОЙСТВЕНИ задачи. Е, няма да станем Швейцария...

Още от Икономика и политика
България е изнесла около 10 хил. тона пчелен мед в ЕС