Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Коледните бонуси на полицаите ще са по 100 лева

Полицейски синдикат пита как са изразходвани 100 млн. лв., които бяха отпуснати в началото на годината

Коледните бонуси на полицаите ще са по 100 лева

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Коледните бонуси на полицаите ще са по 100 лева, защото няма пари за повече, каза вътрешният министър Младен Маринов пред журналисти в коментар на искането на Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) парите за Коледа да са по 385 лева.

Маринов разпоредил проверка как са харчени парите на МВР и станало ясно, че след като били платени заплатите за декември, остават по 100 лева на човек, в т.ч. и на наказаните. Така парите за бонуси общо са около 5 млн. лева, предава БТА.

Колкото до 100-те милиона лева, отпуснати на среща при премиера в началото на годината - парите били дадени за увеличение на заплатите, като в тях били включени и заплатите на новоназначените служители, каза Маринов. И поясни, че няма как да бъдат прехвърляни пари от различни пера в бюджета за заплати.

Трябва да се намери консенсус между големите желания и възможностите, посочи Маринов. През 2019 година увеличението ще е 10 на сто върху основната заплата. Така тези полицаи, които имат над 15 години стаж в МВР ще получат около 12-13 на сто увеличение, защото то се отразява и върху частта за прослужено време.

С писмо до МВР най-големият полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР, поиска отговор как са изразходвани 100 млн. лв., които държавата отпусна в началото на годината.

Полицаите започнаха да получават увеличението на възнагражденията си от март. Парите обаче са били разпределени на 12-месечна база, защото ако бяха разпределени на 10-месечна са щели да се получат големи увеличения на заплатите, което е щяло да бъде проблем за бюджета за 2019 г. След това е имало уговорка между ръководството на МВР и представителите на синдикалните организации във ведомството, според която парите за два месеца да бъдат раздадени като коледни бонуси.

Синдикатите са разделили грубо 100 млн. лв. на 12 месеца и парите за два месеца излизат малко над 16 600 000 лв., които разделят на броя полицаи, който синдикатите приемат за около 43 хиляди души. Така получават, че коледният бонус на всеки полицай следва да е 385 лв. Така според изчисленията на синдикатите не е известно за какво са похарчени над 12 млн. лева.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
2
 
3
преди 1 година
E, ako не са стреляли по тебе и ти не се е налагало да стреляш по някого - тогава момци сте прави.

Ако обаче ДА - по-леко с обвиненията в паразитизъм.
6
 
4
 
2
преди 1 година
тя цялата им заплата е един коледен бонус.
цял ден дремат по коли и будки и драпат бубата.
8
 
8
 
1
преди 1 година
А за какво им се дават Коледни бонуси? Нещо свършили ли са за да им се дадат пари като и без това взимат големи заплатизатова, че отиват на работа където нищо не вършат...

Още от Икономика и политика
БСП избра националния си съвет