IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджър: Икономиката не може да разчита само на стартъпи и IT сектора

Наблюдава се дисбаланс на политическите генерации в България – отново идва нова група млади политици, но сякаш опитът остава на заден план, посочи д-р Иво Ковачев

20:30 | 21.12.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Излизат нови тенденции и изисквания, като ESG, които ще доведат до нарастване на разходите за развитие и репозициониране на бизнеса. Не може икономиката на България да разчита и да се захранва от различни стартъпи или няколко сектора като IT. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“, д-р Иво Ковачев, старши фонд мениджър Global EM в JO Hambro Capital Management.

Той препоръча правителството да представи по-детайлен план за развитие на икономиката през следващите години –  да се прецизират кои са конкурентните предимства на страната и как могат да се създадат и подпомагат те.

„В икономическата част на споразумението зад съставянето на правителството има добри цели, но не и яснота как те могат да бъдат постигнати и защо са избрани точно те“, посочи Ковачев.

Според него правителството на премиера Кирил Петков има своите цели, но икономическата реалност ще го накара по необходимост да се занимават с далеч по-сериозни проблеми, като инфлацията и енергетиката.

Ковачев смята, че за решаването на непрекъснато възникващите проблеми правителството може да привлече специалисти, с чиято помощ да прецени как България да се интегрира реално в новите икономики.

"Разделянето на веригите на доставка и отделянето на Китай със собствена верига от фирми и екосистема е чудесен шанс за България. Това дава шанс на подобни като нас да се преориентират, да намерят нова индустриална ниша", прогнозира мениджърът, като добави, че правителството трябва да работи и да привлича инвестиции в тази посока, макар инициативата да е била загубена през последните години.

По думите на Ковачев, разделянето на две нови министерства – на икономиката и индустрията и на иновациите намалява политическото напрежение, за да съществува управляващата коалиция, но е на мнение, че тези две ведомства вървят в напълно различни посоки и цели.

В коментар за целите, поставени в Плана за възстановяване, Ковачев смята, че в него има прекалено неясни планове "за далечно бъдеще".

"Ако някой си прави илюзии, че Европа ще раздаде милиони на България да си строи някакво псевдо водородно бъдеще, това няма да стане... Нямаме реални проекти за този план", каза Ковачев и добави, че в Плана липсват ясно изразени насоки, кой отговаря за даден проект с ясно определен бюджет, времева рамка и цели.

Той посочи, че няма реалистични проекти и при инициативата "Три морета".

Ковачев отбеляза, че проблемът на България не е в тези планове, но настоява да има реално свършена работа, за да не коментираме след четири години при поредното правителство слабостите на предното.

„Наблюдава се дисбаланс на политическите генерации в България– отново идва нова група млади политици, но сякаш опитът остава на заден план“, смята Ковачев.

Според него преливането на кадри от частния към държавния сектор в България до голяма степен се дължи на мащабите на икономиката. "В България не могат да се изкарват пари от частен бизнес и затова тези млади момчета логично влизат в държавната власт, където възможностите и мащабът са малко по-големи... Този проблем на мащаба е почти нерешим", убеден е експертът. 

В коментар за нестабилността в обществата по света, Ковачев заяви, че основна причина за това е глобалната промяна през последните две години - смяната на фокуса на САЩ към Китай, пандемията и проблемите с веригите на доставки, и краят на 30-годишния тренд на падане на лихвените проценти.

"Сега за първи път лихвените проценти трябва да се вдигат, но нито политиците, нито централните банкери, нито държавите и фирмите с високи дългове са готови за това", подчерта анализаторът.

Какво ще постигне за сто дни правителството?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
"Ако някой си прави илюзии, че Европа ще раздаде милиони на България да си строи някакво псевдо водородно бъдеще, това няма да стане... Нямаме реални проекти за този план" неее, те си правят сметки новите как ще ограбят милиарди с обещания, а след тях и потоп. Много добър анализ на импо-тентността на новите изма-мници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
studioaa
преди 2 години
Строителството безспорно е най-важният сектор за българската икономика. Първо защото осигурява работа за много голям брой хора както за ниско-квалифицирани така и за високо-образованите. Секторът всяка година привлича милиарди под формата на жилищни и бизнес кредити. Цялото нещо все пак е балон и като се взриви родната ни икономика е пътник за един по-добър свят... Ако имотният/стоителният балон се спукат вероятно ще последва депресия, пред която дори Великата Депресия ще бледнее...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 2 години
Приносът на IT сектора за икономиката и бюджета винаги е бил нищожен за 50 млрд. лева държавен бюджет IT сектора не може да осигури и 0.5% от постъпленията. Освен това той е изключително нестабилен и инфлацията и неизбежното повишение на лихвите ще го стопи като снега през май. Няма такова нещо като еднорози, а има балони и балъци, които наливат пари в тях - справка Robinhood, които са надолу с 60% само година след IPO-то. Икономика базирана на балони не става за нищо разберете го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Еднорога, но с розов оттенък и рогче с цветовете на дъгата. CNN блъска топ новина и правилните пари потичат... Ше трябва и някой ром за мирис и цвят. Не искам пари за рецептата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
а, що? 2-3 стартъп еднорога по 1-2 млрд-а ни оправят чудесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още