Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Могат ли да заменят вендинг машините за лекарства фармацевтите?

Българите доплащат най-много за лекарства в ЕС, заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова

Могат ли да заменят вендинг машините за лекарства фармацевтите?

Снимка: Pixabay

Всеки пациент трябва да има достъп до фармацевт. Това заяви проф. Асена Сербезова (Стоименова), председател на Българския фармацевтичен съюз, пред БНР.

„И към момента, според действащото законодателството, единственото място, където могат да се отпускат лекарства, това са аптеките. В дрогериите могат да се отпускат лекарства по списък, т.нар. „отиси" (лекарства без рецепта). Но дори и тези лекарствени продукти могат да станат вредни при злоупотреба. Затова държавата е предвидила консултация. Не говорим само за недостиг на лекарства и аптеки. Всеки пациент трябва да има достъп до фармацевт. Фармацевтичната консултация, изобщо фармацията и здравеопазването в това последно звено са превърнати в бизнес с лекарства. Да, обаче лекарствата са особен вид стока. Те могат да помогнат, но и да навредят. Някой трябва да проследи тази употреба“, заяви тя.

Още по темата

Основните въпроси, които трябва да бъдат повдигнати според проф. Сербезова, са: потърсено ли е мнението на Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата; проектът съобразен ли е с настоящото законодателство в сферата на лекарства; как ще се осигури съответствието на отпускането на лекарствени продукти в правилата на добра фармацевтична практика; как магистър-фармацевтите ще контролират предписването и отпускането – това по думите й е дейност, която не може да се върши от автомати.

Струпването на аптеки в големите градове е резултат от недобрата регулация на аптечната дейност, време е за по-дългосрочни стратегии, а не за решаване на парче – категорична е проф. Сербезова.

По думите й пациентите в България доплащат най-много за лекарства от останалите държави в Европейския съюз.

„В друг държави има правителствени проекти, в които фармацевтите със своите консултации намаляват с 20-30% разходите за лекарства. В ЕС българският пациент доплаща най-много за лекарства“, заяви проф. Сербезова пред БНР.

Тя коментира и обвиненията на прокуратурата срещу нейно изказване по-рано през годината, което по думите й е било предупреждение за „световноизвестни тенденции в лекарственото снабдяване“, които обвинението е приело за „тревожни факти“.

„Очевидно държавната машина се организира, може би за да се дисциплинира гласът на фармацевтичното съсловие“, каза проф. Сербезова.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Има ли промяна в търсенето на маски?